IDF stuurt zoek- en reddingsdelegatie naar Florida

Appartementengebouw van twaalf verdiepingen in Miami dat deels is ingestort.

Het Israëlische leger heeft een zoek- en reddingsdelegatie naar Florida gestuurd om te helpen zoeken naar overlevenden na de ineenstorting van het appartementengebouw in Surfside Miami.

Israël heeft het reddingsteam gestuurd na overleg tussen Israëlische defensie-functionarissen en ambtenaren in Miami, volgens een verklaring van het Israëlische ministerie van Defensie op zaterdagavond. De actie is gecoördineerd met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Golan Vach, een hoog geplaatste officier in het homefront-commando van de IDF, geeft leiding aan de delegatie. Het team van ongeveer 10 reservisten bestaat uit experts in zoek- en reddingsoperaties en het verlenen van sociale zorg, aldus het leger. De missie is zondagochtend vertrokken.

Premier Naftali Bennett sprak op zaterdag met Florida-gouverneur Ron Desantis en bood namens het Israëlische publiek zijn condoleances aan en zei dat Israël de Amerikaanse autoriteiten op iedere mogelijke wijze zou bijstaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid sprak ook zijn solidariteit uit met de VS en zei dat Israël geen grotere vriend heeft dan de Verenigde Staten.

Bijna 160 mensen worden nog steeds vermist na de ineenstorting van het Champlain Towers South-gebouw op donderdag in Surfside.

Surfside is een van de vier kleine steden die samen North Beach vormen, het noordelijke gedeelte van het strand van Miami, net ten oosten van de stad Miami. Meer dan een derde van de bewoners van het gebied is joods.

De instorting van het 12 verdiepingen tellende flatgebouw heeft ten minste vier mensen het leven gekost en nog 159 worden vanaf vrijdag vermist. Zoek en reddingsteams proberen nog steeds overlevenden in het puin te vinden. De oorzaak van de ramp is nog onbekend.

De vermisten komen uit de hele wereld, inclusief Israël.

De IDF is vaak een van de eerste landen die humanitaire delegaties naar landen stuurt die getroffen zijn door rampen.

De hulpdelegaties van Israëlische leger hebben medische- en reddingsdiensten verleend na een aardbeving in Turkije in 1999, een aardbeving in Haïti in 2010, een tyfoon in de Filippijnen in 2013, een aardbeving in Nepal in 2015, een aardbeving in Mexico in 2017, en het meest recent na een reeks explosies in Equatorial Guinea dit jaar.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)