Vier arrestaties in India voor explosie buiten Israëlische ambassade in New Delhi

De ambassadeur van Israël in India Ron Malka spreekt met de Hindustan-Times na de explosie

De politie in India heeft donderdag vier verdachten gearresteerd in verband met een explosie buiten de Israëlische ambassade in New Delhi eerder dit jaar. De vier mannen waren voor de aanslag gerekruteerd door Iran.

Op 29 januari ontplofte een bom buiten de ambassade en beschadigde verschillende voertuigen. Er werden geen slachtoffers gemeld. De timing van de explosie – het 29ste jubileum van het aangaan van diplomatieke banden tussen Jeruzalem en New Delhi – verhoogde vermoedens dat ontploffing een gerichte aanval op de ambassade was.

Volgens lokale berichten zijn de vier mannen, alle studenten van 21-25 afkomstig uit de stad Kargil in Kashmir. Ze werden verschillende keren onderzocht, maar de autoriteiten moeten nog een motief voor de aanval specificeren.

De Hindustan-Times berichtte in april dat een onderzoek van de Indiase anti-terrorisme eenheden had geconcludeerd dat de Quds eenheid van de Islamitische Revolutionaire Guarde van Iran achter de aanval zat.

Indiase veiligheidsfunctionarissen beweerden dat de explosie wraak was voor de dood van verschillende Iraanse ambtenaren in vermeende Israëlische en Amerikaanse operaties in het voorgaande jaar.

Indiase onderzoekers vonden een brief aan de ambassadeur van Israël in India Ron Malka, waarin hij een “terrorist uit een terroristische natie” werd genoemd en waarin wraak werd gezworen voor de dood van de Iraanse commandant Qassem Soleimani en de aanslag op de Iraanse nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh in november 2020.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!