Zwarte en joodse bijbelgeleerde hoofd Reconstructionistische rabbijnse school VS

<em>Amanda Beckenstein Mbuvi in gesprek met Deborah Waxman</em>.

De joodse reconstructionistische beweging in de VS heeft een gekleurde jood gekozen om haar rabbijnse college te leiden, een primeur voor een grote Amerikaanse joodse beweging.

De Hebreeuwse bijbelgeleerde Amanda Beckenstein Mbuvi, die zwart is, zal het Reconstructionist Rabbinical College buiten Philadelphia leiden, heeft de overkoepelende organisatie van de beweging Reconstructing Judaism deze week aangekondigd. Ze wordt vice-president academische zaken, de hoogste functie van de school, en rapporteert aan Reconstructing Judaism CEO Rabbi Deborah Waxman.

Mbuvi is geen rabbijn en was ook niet eerder betrokken bij de reconstructiebeweging, hoewel ze Waxman in een online gesprek vertelde dat haar “vormende ervaring van het joodse gemeenschapsleven” had plaatsgevonden in een conservatieve synagoge met een reconstructieve rabbijn.

De 44-jarige is momenteel een faculteitslid aan High Point University, een liberal arts college in North Carolina. Mbuvi is gepromoveerd in religie aan de Duke University en publiceerde in 2016 een boek met de titel “Behorend in Genesis: Bijbels Israël en de politiek van identiteitsvorming”. Haar online biografie zegt dat ze ‘joods opgroeide in de zwarte kerk’.

De Reconstructionistische beweging is de kleinste en meest vooruitstrevende van de vier grote stromingen in het Amerikaanse jodendom – waaronder Reform, Conservative en Orthodox. Mbuvi is de tweede gekleurde Jood die de beweging de afgelopen maanden heeft ingehuurd voor vooraanstaande posities. In januari werd rabbijn Sandra Lawson, die de Hillel-rabbijn was geweest aan de Universiteit Elon, ook in North Carolina, de eerste directeur werd voor raciale diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit.

Lawson vertelde de Forward deze week dat Mbuvi opviel tussen een grote groep kandidaten voor de leidende positie. “Het feit dat de beste kandidaat toevallig ook een Jood van kleur is, toont aan dat dit de richting is die de Joodse gemeenschap opgaat”, zei Lawson. “Er zullen ongelooflijk getalenteerde mensen in de Joodse gemeenschap zijn die niet blank zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)