Israëlische filmmakers gearresteerd in Nigeria

Documentairefilmcampagne: <em>We Were Never Lost</em>

De Israëlische filmmaker Rudy Rochman werd vorige week samen met Andrew (Noam) Leibman en Edouard David Benaym, gearresteerd tijdens het opnemen van een documentaire over joodse gemeenschappen in Nigeria.

Volgens mediaberichten hebben de Nigeriaanse autoriteiten het trio gearresteerd en ondervraagd op verdenking van contact met separatisten.

Familieleden van een van de mannen benadrukken dat de beschuldigingen ongegrond zijn en dat separatistische sociale media-accounts misbruik maakten van de reis van de Israëliërs om te beweren dat de drie separatistische groeperingen steunden.

De Israëlische ambassade in Abuja volgt de zaak op de voet en heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met de Nigeriaanse autoriteiten.

Een van de gearresteerde Israëliërs is Rudy Rochman, een zionistische activist met tienduizenden volgers op social media. Samen met hem werden filmmaker Noam Leibman en de Frans-Israëlische journalist E. David Benaym door de Nigeriaanse autoriteiten gearresteerd.

Rochman en de andere filmmakers arriveerden op 6 juli in Nigeria voor de documentaire We Were Never Lost, over minder bekende Joodse gemeenschappen in de wereld. Volgens een verklaring van de families werkte het tram al meer dan een jaar aan de documentaire.

Volgens de lokale bevolking werd de bemanning door de Nigeriaanse geheime politie gearresteerd in een synagoge tijdens de vrijdagavonddiensten in het Igbo-dorp Ogidi en vervolgens naar Abuja gebracht.

De filmmakers waren zich bewust van de politieke gevoeligheid rond het filmen van de Igbo-gemeenschap. Afgelopen donderdag benadrukte de Facebook-pagina We Were Never Lost: “We nemen geen standpunt in over politieke bewegingen, aangezien we hier niet zijn als politici of als onderdeel van een regeringsdelegatie.”

De groep ontmoette vorige week Igbo-leider Eze Chukwuemeka Eri en overhandigde hem een ingelijste Shiviti gemaakt in Jeruzalem.

Rochman overhandigde ook een andere Igbo-gemeenschap een Torah-rol waarvan de omslag is ontworpen door de Brits-Israëlische straatartiest Solomon Souza.

De Igbo beschouwen zichzelf als een van de verloren stammen van Israël.

In januari brak er een conflict uit in het zuidoosten van Nigeria tussen Nigeriaanse troepen en de militaire vleugel van de beweging van de inheemse bevolking van Biafra (IPOB).

Een eerdere unilaterale onafhankelijkheidsverklaring door het Igbo-volk in 1967 leidde tot een meedogenloze burgeroorlog van 30 maanden waarbij meer dan een miljoen doden vielen.

In 2018 gaf de voortvluchtige pro-Biafra separatistische leider Nnamdi Kanu een radio-uitzending waarin hij zei dat hij in Israël was en aangaf dat hij zijn overleving te danken had aan de Joodse staat.

Kanu, een voormalige Londense makelaar, leidt IPOB en het verboden piratenradiostation Radio Biafra.

Hij houdt vol dat het Igbo-volk, dat in de meerderheid is in Zuidoost-Nigeria, een verloren stam van Israël is en het is zijn missie om hen naar het beloofde land Biafra te leiden.

Kanu wordt beschuldigd van verraad in zijn thuisland. Hij werd in juni 2021 door Interpol in Tsjechië gearresteerd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!