Israëlische filmmakers verlaten Nigeria na bijna 3 weken vast te hebben gezeten

Rudy Rochman, Andrew Noam Leibman en Edouard David na hun vrijlating in Nigeria.

Drie Israëlische filmmakers die 20 dagen in Nigeria hebben vastgezeten, werden woensdagavond vrijgelaten en overgedragen aan de Amerikaanse ambassade.

De drie brachten de nacht door in het plaatselijke Chabad Center waarna ze op het vliegtuig zijn gestapt richting Israël, waar ze donderdagochtend zijn gearriveerd.

Rudy Rochman, een pro-Israëlische activist met bijna 95.000 volgers op Instagram, filmmaker Andrew Noam Leibman en de Frans-Israëlische journalist Edouard David Benaym werden op 9 juli gearresteerd tijdens het opnemen van een documentaire in een separatistische regio in het zuidoosten van Nigeria.

De Israëliërs waren in Nigeria om de documentaire ‘We Were Never Lost’ op te nemen, een documentaire over Joodse gemeenschappen in Afrikaanse landen zoals Kenia, Madagaskar, Oeganda en Nigeria. Voor de documentaire waren de drie bij de Igbo Joodse gemeenschap in Nigeria op bezoek.

In een verklaring die woensdagavond op Instagram werd gepubliceerd, zei het trio dat ze “ten onrechte op vrijdag 9 juli 2021 om 7.30 uur (Nigeriaanse tijd) naar de lokale DSS-faciliteit werden gebracht, waar ze 24 uur werden vastgehouden alvorens te worden vervoerd naar het DSS-hoofdkwartier.

De mannen zeiden dat ze onder schot werden gehouden door “meer dan een dozijn” DSS-mannen in zwarte skimaskers .

De DSS, of Department of State Services, is de interne veiligheidsdienst van Nigeria.

“Rudy, Noam en David werden twintig dagen lang opgesloten in afschuwelijke omstandigheden, opgesloten in een kleine cel, op de grond slapend zonder toegang tot douches of schone kleren. Ze werden ondervraagd en mishandeld zonder ooit officieel te zijn gearresteerd of ergens van beschuldigd.”

De drie mannen zeiden in hun verklaring dat ze officieel vrijgesproken waren van alle wandaden, maar dat ze van de Nigeriaanse regering de opdracht kregen het land onmiddellijk te verlaten.

Ze beloofden een andere manier te vinden om het verhaal van de Igbo-joden te vertellen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)