Lapid tegen EU-collega’s: tweestatenoplossing momenteel onhaalbaar

België: Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lapid ontmoet EU-Raad voor Buitenlandse Zaken

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid sprak zijn steun uit voor een tweestatenoplossing met de Palestijnen en benadrukte de gedeelde democratische waarden van Europa en Israël in een toespraak voor topdiplomaten van de Europese Unie op maandag.

In zijn opmerkingen zei Lapid dat het “geen geheim” is dat hij een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen steunt, maar dat de voorwaarden voor een vredesakkoord momenteel niet aanwezig zijn.

“Een toekomstige Palestijnse staat moet een democratie zijn die vrede zoekt met Israël”, zei hij.

Lapid zei dat hij alle humanitaire activiteiten ten gunste van de Palestijnen en de inspanningen om hun economische situatie te verbeteren steunde. Hij verklaarde ook dat Israël een nieuw hoofdstuk wil openen in zijn betrekkingen met de EU, waarbij de nadruk wordt gelegd op de liberale waarden die Israël en de Europese staten delen.

De Israëlische minister vroeg zijn Europese collega’s niet te vergeten dat Israël voortdurend wordt bedreigd door Iran en verzocht daar in hun kritiek op Israël rekening mee te houden.

Lapid noemde Iran “de nummer 1 exporteur van terrorisme ter wereld, die nooit zijn ambitie heeft opgegeven om kernwapens te verkrijgen en op geen enkele wijze verbergt wie het doelwit is voor dat wapen: wij. Israël.”

EU-buitenlandchef Josep Borrell, die Lapid verwelkomde in Brussel, zei maandag dat het blok hoopt op een nieuwe start met de nieuwe regering in Israël.

“Het is belangrijk dat de nieuwe Israëlische regering hier naar Brussel komt – het is een kans voor een nieuwe start”, zei Borrell na een ontmoeting met Lapid.

“Ik denk dat het een goede kans voor ons is om onze relaties, die in het verleden behoorlijk verslechterd waren, weer op te bouwen.”

Lapid sprak met alle 26 ministers van Buitenlandse Zaken ministers, waaronder demissionair minister Sigrid Kaag. In een tweet in het Nederlands benadrukte de Israëlische minister de gedeelte waarden, langdurige vriendschap en economische banden tussen de twee landen.

Minister Kaag noemde het gesprek “goed en productief” en zei dat ze er naar uitkeek om Lapid in Nederland te verwelkomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!