Palestijnse tweeling bouwt Boeing 707 om tot restaurant

<em>De buiten gebruik gestelde Boeing 707 die is omgebouwd tot “The Palestinian-Jordanian Airline Restaurant and Coffee Shop Al-Sairafi Nablus” </em>

De ondernemende broers Ata en Khamis al-Sairafi verwachten binnen enkele weken hun eerste klanten te kunnen verwelkomen op de locatie in een afgelegen berggebied in de buurt van Nablus.

De stoelen zijn uit de cabine van het oude vliegtuig gehaald en de ruiten zijn verwijderd. In de romp, die wit is geverfd met laminaatvloeren, worden binnenkort tafels geplaatst.
De broers zijn van plan hun eetcafé met luchtvaartthema “het Palestijns-Jordaanse luchtvaartrestaurant en koffiebar Al-Sairafi Nablus” te noemen.

De gebroeders Sairafi staan ​​bekend om hun interesse in ongewone initiatieven. Ata zei dat hij en zijn broer twee decennia geleden als schroothandelaars werkten toen hij hoorde over een passagiersvliegtuig uit de jaren 80 dat in de buurt van Kiryat Shmona in het noorden van Israël stond.

De broers onderhandelden met de Israëlische eigenaar, die het in 1999 voor 100.000 dollar aan hen verkocht, zonder motoren. “Nadat we het hadden gekocht, moesten we het uit Israël verhuizen… wat een ingewikkeld proces is”, zei Ata.

De tweeling betaalde een Israëlisch bedrijf 20.000 dollar om het vliegtuig naar de Westelijke Jordaanoever te verhuizen tijdens een 13 uur durend transport wat werd gecoördineerd tussen Israëlische en Palestijnse autoriteiten.

De belangrijkste wegen waren afgesloten zodat het vliegtuig op een gigantische sleepwagen kon worden gerold, de vleugels tijdelijk uit elkaar. “Heel veel media brachten er verslag over uit en de Israëlische politie kwam tussenbeide om de overdracht te organiseren”, herinnert Khamis zich.

“We hebben het vliegtuig, dat dateert uit de jaren tachtig, ontvangen zonder apparatuur waarmee het zou kunnen vliegen”, zei Ata.

De tweeling zei dat ze sinds 2000 hoopten een restaurant van het vliegtuig te kunnen maken, maar het uitbreken van de tweede Palestijnse intifada vertraagde hun plannen.

“De gebeurtenissen in de Palestijnse gebieden op dat moment belemmerden de voltooiing van ons project en we dachten er twee jaar geleden aan om het nieuw leven in te blazen, maar toen kwam het coronavirus en werden we weer verhinderd om dit te doen”, zei Khamis.

Toen ze terugkeerden naar hun lang uitgestelde passieproject, kochten de tweeling een gammele gepensioneerde loopplank van Ben Gurion Airport, waarvan de naam nog steeds zichtbaar is in Hebreeuwse en Engelse karakters.

Het project staat voor nog een ecologische uitdaging. Het vliegtuig staat op een terrein dat grenst aan een afvalsorteerstation dat de tweeling probeert te overtuigen om ergens anders heen te gaan.

Uiteindelijk zeiden ze dat ze hoopvol zijn dat hun project eindelijk van de grond zal komen na bijna een kwart eeuw aan vertragingen. “Het hebben van een vliegtuig in de Palestijnse gebieden,” zei Khamis, “is zo’n vreemd idee dat ik zeker weet dat het project een succes zal worden.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)