President Herzog spreekt met Erdogan

Foto redactie

President Isaac Herzog sprak maandagavond met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een zeldzaam telefoongesprek tussen de leiders van de twee landen na meer dan tien jaar van gespannen relaties.

De presidenten benadrukten in hun gesprek dat de banden tussen Israël en Turkije van groot belang zijn voor de veiligheid en de stabiliteit van het Midden-Oosten. Ook bespraken zij het potentieel voor samenwerking op veel gebieden, met name energie, toerisme en technologie.

Herzog en Erdogan bespraken het belang van het handhaven van contact en doorlopende dialoog ondanks de meningsverschillen, met als doel het zetten van positieve stappen in het Israëlische Palestijnse conflict, waarmee ook de relaties tussen Israël en Turkije zullen verbeteren.

Volgens Walla News duurde het telefoongesprek tussen de twee leiders ongeveer 40 minuten. Herzog had zijn plan om Erdogan te bellen van te voren besproken met premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid.

Al meer dan tien jaar staan de relaties tussen Israël en Turkije onder aanzienlijke druk. Maar ondanks de openbare aanvallen van Erdogan tegen Israël, blijft Ankara geïnteresseerd in open banden met de Joodse staat op het gebied van toerisme en handel.

Recente maanden hebben signalen gezien van een verschuiving in Turkije, met opmerkingen van Erdogan waarin hij zegt dat ondanks de vele meningsverschillen, ‘ons hart wenst dat we onze relaties met [Israël] naar een beter punt kunnen verplaatsen. “

Veel van de spanningen hebben betrekking op de steun van Turkije voor de Palestijnse Hamas-terreurgroep in de Gazastrook.

Na dodelijke botsingen op de grens met Gaza in 2018 – op de dag waarop de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend werd, trok Turkije zijn ambassadeur in Israël terug en zette de Israëlische gezant in Ankara het land uit. De landen hadden slechts twee jaar eerder ambassadeurs uitgewisseld, na een zesjarige pauze in diplomatieke betrekkingen als gevolg van het Mavi Marmara incident in 2010, waarin negen Turkse activisten werden gedood tijdens botsingen met de IDF aan boord van een schip dat probeerde de zeeblokkade van Gaza te doorbreken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)