legendarische komiek Jackie Mason overleden op 93-jarige leeftijd

Jackie Mason. Foto YouTube.

Jackie Mason, een rabbijn die komiek werd, stierf zaterdag in Mt. Sinai Hospital in Manhattan na meer dan twee weken in het ziekenhuis te hebben gelegen.

Mason stond bekend om zijn scherpe humor en sociale commentaar, vaak over joodse identiteit, mannen, vrouwen en zijn eigen tekortkomingen. Zijn typische stijl was geamuseerde verontwaardiging.

“Tachtig procent van de getrouwde mannen bedriegt in Amerika. De rest bedriegt in Europa”, grapte hij ooit. Een andere regel van Mason was: “Politiek maakt geen vreemde bedgenoten, het huwelijk wel.”

Mason begon in de showbusiness als sociaal directeur bij een resort in de Catskills. Hij was de man die iedereen zover kreeg om Simon Says, quizspellen of shuffleboard te spelen. Hij vertelde ook grappen. Na één seizoen speelde hij clubs in de Catskills.

“Niemand anders kende me, maar in de bergen was ik een hit”, herinnert Mason zich.
In 1961 kreeg de kleine strip een grote doorbraak, een optreden op Steve Allen’s wekelijkse televisieshow. Zijn succes bracht hem naar “The Ed Sullivan Show” en uiteindelijk naar Broadway.

Mason noemde zichzelf een waarnemer die naar mensen keek en leerde. Uit die observaties zei hij dat hij zijn grappen begreep en ze vervolgens op vrienden uitprobeerde. “Ik hou mezelf liever voor de gek in het bijzijn van twee mensen voor niets dan voor duizend mensen die een kaartje hebben betaald”, zei hij tegen de AP.

“Ik schrijf zelden iets op. Ik denk gewoon veel aan het leven en probeer het in zinnen om te zetten die een grap opleveren,” zei hij. “Ik maak nooit een grap met een punt waar ik niet in geloof. Voor mij zijn de boodschap en de grap hetzelfde.”

Op tv was Mason een betrouwbare aanwezigheid, meestal met een cameo in shows als “30 Rock” of “The Simpsons” of als een betrouwbare gast in latenightshows. Hij trad op voor de Britse koningin Elizabeth II en zijn show “Fearless” speelde in Londen’s West End in 2012.

Hij portretteerde een joodse ex-pyjamaverkoper die verliefd was op een Iers-katholieke weduwe, geportretteerd door Lynn Redgrave in een serie genaamd “Chicken Soup” in 1989.. Tijdens de O. J. Simpson moordzaak, werd Mason door de Schotse dienst van de British Broadcasting Corp ingehuurd als wekelijks commentator.

Mason’s humor ging soms te ver, zoals toen hij een controverse in New York aanroerde terwijl hij campagne voerde voor GOP-burgemeesterskandidaat Rudolph Giuliani tegen Democraat David Dinkins, die zwart was. Mason moest zich verontschuldigen nadat hij onder meer had gezegd dat Joden uit schuldgevoel op Dinkins zouden stemmen.

Mason laat zijn vrouw, producer Jyll Rosenfeld, en een dochter, Sheba, achter.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)