Marokko ontkent het gebruik van NSO-spyware tegen Franse functionarissen

Foto Youtube.

De Marokkaanse regering heeft berichten ontkend dat de veiligheidstroepen van het land spyware van de Israëlische NSO-groep hebben gebruikt om de mobiele telefoons van de Franse president en andere publieke figuren af ​​te luisteren.

In een verklaring op dinsdag haalde de Marokkaanse regering uit naar een wereldwijd mediaconsortium dat onderzoek doet naar het wijdverbreide gebruik van NSO’s Pegasus-spyware om journalisten, mensenrechtenactivisten en politici in meerdere landen te bespioneren. De Marokkaanse regering dreigde met niet nader gespecificeerde juridische stappen.

De Franse krant Le Monde, een lid van het consortium, meldt dat de mobiele telefoons van president Emmanuel Macron en 15 toenmalige leden van de Franse regering in 2019 mogelijk een van de doelwitten waren van surveillance door Pegasus-spyware namens een Marokkaanse veiligheidsdienst.

Volgens de Franse publieke omroep Radio France behoorden dat de telefoons van de Marokkaanse koning Mohammed VI en leden van zijn entourage ook tot potentiële doelwitten.

Het consortium heeft de mogelijke doelwitten geïdentificeerd op basis van een uitgelekte lijst van meer dan 50.000 mobiele telefoonnummers, verkregen door de in Parijs gevestigde journalistieke non-profitorganisatie Forbidden Stories en de mensenrechtengroep Amnesty International.

Meer dan 1000 nummers op de lijst kunnen aan individuen worden gekoppeld. De meeste bevinden zich in Mexico en het Midden-Oosten.

Op de lijst staan ook telefoonnummers uit Azerbeidzjan, Kazachstan, Pakistan, Marokko en Rwanda, evenals nummers van verschillende Arabische koninklijke familieleden, staatshoofden en premiers, meldde het consortium.

NSO Group ontkent dat het ooit “een lijst met potentiële, vroegere of bestaande doelen” heeft bijgehouden. Het noemde het rapport Forbidden Stories “vol verkeerde veronderstellingen en niet-bevestigde theorieën”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)