Amerikaans leger test Iron Dome in de VS

<em>Amerikaans Leger test het Iron Dome Defense System op de White Sands Missile Range</em>

Amerikaanse troepen hebben eerder deze zomer de eerste testen van het Iron Dome-raketafweersysteem in de Verenigde Staten uitgevoerd, aldus het Israëlische ministerie van Defensie.

Amerikaanse soldaten schoten doelen neer, waaronder drones, met de Iron Dome in wat volgens het ministerie de eerste live-vuurproef was van het raketsysteem in de VS.

Oorspronkelijk ontworpen om raketten te onderscheppen, is de Iron Dome sindsdien geüpgraded en verbeterd zodat het ook mortiergranaten, onbemande luchtvaartuigen en kruisraketten kan neerschieten.

Volgens een overeenkomst van 2019 heeft Israël twee Iron Dome-batterijen aan de Verenigde Staten verkocht. De eerste werd eind 2020 geleverd en de tweede in januari 2021. Sindsdien onderzoekt het Amerikaanse leger de mogelijkheden om de Iron Dome te integreren in zijn luchtverdedigingssysteem.

De proeven werden in juni uitgevoerd in het White Sands-testgebied in New Mexico van het Amerikaanse leger. De Israëlische fabrikanten van de Iron Dome – de defensie-aannemers van Rafael, IAI Elta en mPrest – hielpen bij de test.

Israël wil de Iron Dome verkopen aan het buitenland, maar zonder de gepatenteerde technologieën bloot te leggen die ervoor zorgen dat het systeem werkt, aangezien dergelijke informatie kan worden gebruikt om raketafweersysteem te neutraliseren.

In maart 2020 uitte het Amerikaanse leger zijn bezorgdheid over het feit dat het geen toegang had gekregen tot deze onderliggende broncode, waardoor extra aankopen minder waarschijnlijk waren. Later in september dat jaar werd bekend dat de in maart geuite zorgen niet langer relevant waren en dat verdere Amerikaanse aankopen in het verschiet lagen.

Het Iron Dome-systeem, dat voor het eerst werd ontwikkeld in Israël maar aanzienlijk werd uitgebreid met Amerikaanse financiering, is al bijna tien jaar operationeel in Israël, voornamelijk tegen korteafstandsraketten die vanuit de Gazastrook, maar ook langs de Syrische grens worden afgevuurd.

Israëls raketafweersysteem bestaat uit meerdere lagen, waarbij de Iron Dome de onderste schil vormt. David’s Sling, bedoelt voor middellange afstand en de lange-langeafstandsraketten Arrow-2- en Arrow-3 vormen de buitenlaag van deze verdediging.

De Iron Dome heeft duizenden projectielen onderschept in zijn 10 jaar in dienst, meest recentelijk afgelopen maandag nadat terroristen in de Gazastrook twee raketten afvuurden op de stad Sderot. Een raket werd neergeschoten door het luchtverdedigingssysteem, terwijl andere in de Gazastrook neerkwam. Geschat wordt dat de Iron Dome honderden levens heeft gered sinds het voor het eerst werd ingezet in 2011.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)