Goud voor Artem Dolgopyat in Tokio

Artem Dolgopyat viert zijn overwinning. Foto YouTube.

De Israëlische turner Artem Dolgopyat won op zondag een gouden medaille in de Olympische Spelen in Tokio.

De 24-jarige Israëliër was in de finale de Spanjaard Rayderley Zapata en de Chinees Xiao Ruoteng de baas. Zapata en Dolgopyat stonden gelijk na hun oefening. De moeilijkheidsgraad van Dolgopyat, regerend Europees kampioen, gaf uiteindelijk de doorslag: 6,6 om 6.5.

Met de overwinning van Dolgopyat wint Israël zijn tweede gouden medaille ooit – de eerste werd gewonnen door Windsurfer Gal Fridman in de Olympische Spelen in Athene van 2004.

De Oekraïne-geboren atleet wist al als kleine jongen dat hij een turner wilde worden, nadat zijn vader hem op 6-jarige leeftijd voor het eerste meegenomen had om te oefenen. Dolgopyat en zijn familie emigreerden naar Israël toen hij 12 was.

Zijn belangrijkste doorbraak kwam vier jaar geleden toen hij zilver won in de wereldkampioenschappen 2017 in de vloeroefening, een medaille die hij twee jaar later weer won.

In 2020 werd hij Europese kampioen.

Premier Naftali Bennett en president Isaac Herzog feliciteerden Holgopyat met zijn overwinning.

“Bedankt Artem! Je hebt blauwe en witte geschiedenis gemaakt,” schreef Bennett in het Hebreeuws op Twitter. “Immense trots en opwinding voor alle mensen van Israël. Hoe we hebben gewacht om de Israëlische vlag op te zetten en hoort Hatikvah gezongen in de wedstrijdhal in Tokio!”Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)