Iran heeft strijdkrachten aan Israëlische grens sinds 2018 meer dan verdubbeld

Een kaart van de bases van Iran in Syrië. Screenshot: Jusoor voor studies

Een nieuw verslag van een Syrisch onderzoeksinstituut onthult hoe diep Iran zich in de afgelopen jaren heeft verschanst aan de noordgrens met Israël ter voorbereiding op een toekomstige confrontatie.

Het verslag is opgesteld door het in Istanbul gevestigde onderzoeksinstituut Jusoor for Studies, dat nauw contact onderhoudt met de strijdkrachten die zich verzetten tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad.

Volgens het rapport is de Iraanse militaire aanwezigheid in Zuid-Syrië sinds Rusland, de VS, Jordanië en Israël een overeenkomst ondertekenden in 2018 om de aanwezigheid van Iran op het Syrische gedeelte van de Golan te verminderen, meer dan verdubbeld.

Het rapport beweert dat sinds 2018 het aantal militaire bases en buitenposten van pro-Iraanse milities en Hezbollah in het zuiden van Syrië is toegenomen van 40 naar 88. Het onthult ook dat bases van het Syrische leger, met name de 90e brigade als logistieke steun dienen voor de pro-Iraanse milities in het land.

Bovendien beweert het rapport dat de strijdkrachten die Iran in Syrië inzet afkomstig zijn uit Afghanistan, Pakistan, Irak en Libanon geleid door leden van de Iraanse de Revolutionaire Garde, vermomd als militieleden of Syrische legerofficieren.

Het rapport presenteert twee hoofdlijnen van bases die toebehoren aan de milities. Eén lijn bevindt zich zeer dicht bij de Israëlische grens en het centrum ervan bevindt zich in de buurt van het Druische dorp Khader in de noordelijke Syrische Golan. De tweede lijn loopt ongeveer 30 kilometer naar het oosten en heeft als doel om uitrusting te leveren en ondersteuning voor het lanceren voor raketten en artillerievuur.

Volgens het rapport helpen de Iraanse troepen in Syrië het Assad regime om de lokale bevolking te onderdrukken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!