Voor kinderen van Holocaustoverlevenden heelt de tijd geen wonden

Auschwitz. Foto YouTube.

Vijfenzeventig jaar na de Holocaust blijven afstammelingen van overlevenden grote vijandschap koesteren jegens Polen vanwege hun anti-Joodse houding tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Sapir Academic College.

De studie, uitgevoerd in Israël door Dr. Villy Abraham in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Florida, werd gepubliceerd een week nadat Polen een wetsvoorstel had aangenomen waarmee wordt verhinderd dat Holocaustoverlevenden en hun nakomelingen eigendommen terugkrijgen die tijdens de oorlog in beslag zijn genomen. De wet werd door Israëlische politici en Joodse organisaties wereldwijd veroordeeld.

Aan het onderzoek deden 240 mensen mee, wiens ouders zwaar te lijden hebben gehad getroffen door nazi-gruweldaden.

Op een schaal van één tot zeven, rangschikten de deelnemers hun vijandigheid jegens Polen op vier.

Op een schaal van één tot vijf, stelden ze hun verdriet vast op 3,21.

Op een schaal van één tot vijf rangschikten ze hun nieuwsgierigheid om meer over de Holocaust te weten te komen op 4,99.

De studie onthulde een eigenaardig patroon over hoe afstammelingen van overlevenden denken over reizen naar concentratiekampen in Polen. Het onthulde dat hoe groter de vijandigheid onder de nakomelingen, des te kleiner de kans is dat ze de locaties zullen bezoeken, zelfs als ze dat in theorie zouden willen doen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Holocaust.

“Degenen die grote vijandigheid voelen jegens Polen, zullen het minder snel bezoeken”, zei Abraham. “De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat het trauma dat de tweede generatie aan Holocaustoverlevenden heeft ervaren nog steeds voelbaar is.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!