Leny Adelaar uit Overijssel overleefde experimentenblok in Auschwitz

De hele familie van Leny Adelaar werd door de nazi’s vermoord. Vader, moeder, broer, schoonzus, ooms, tantes. Zelf overleefde ze het vernietigingskamp Auschwitz.

Leny trouwde in 1942 met Hartog de Leeuw in Winterswijk. In het voorjaar van 1943 kregen zij de oproep om naar kamp Vught te vertrekken. Via Westerbork kwamen ze vervolgens terecht in Auschwitz. Hartog werd vrijwel direct vermoord.

Als jong meisje overleefde Leny niet zomaar Auschwitz, want ze kwam terecht in blok 10 – het zogenoemde experimentenblok, waar zonder verdoving op levende familieleden van ons de meest gruwelijke medische experimenten werden uitgevoerd.

Leny overleefde met de gedachte dat ze wilde terugkeren naar de lindeboom voor haar huis in Bathmen, een dorpje onder de rook van Deventer. Die linde is inmiddels naar haar vernoemd.

Op 4 juni 2018 overleed Leny op 99-jarige leeftijd, vlakbij haar geliefde lindeboom. Als gevolg van de medische experimenten stierf ze kinderloos, maar dankzij vele lieve landgenoten was Leny Adelaar-Polak zelden alleen.

In bovenstaand interview vertelt ze haar verhaal.

Bekijk ook:

Tweeling overlevenden van de Holocaust beschrijven Auschwitz

De meest gruwelijke menselijke experimenten aller tijden

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)