Amerikaans leger besluit Iron Dome niet te kopen

<em>Enduring Shield</em>. Foto Dynetics

Na beide raketverdedigingssystemen te hebben getest geeft het Amerikaanse leger de voorkeur aan Enduring Shield van Dynatics in plaats van Israëls Iron Dome.

Volgens een verslag van Defense News koos het Amerikaanse leger het Leidos afweersysteem van Dynetics na een shoot-off tussen de twee systemen vorige maand bij de White Sands Missile Range in New Mexico.

Het Dynetics-systeem, Enduring Shield is eenvoudig te bedienen en kan volledig worden geïntegreerd met het geïntegreerde AIR- and Missile Defense Battle-commandosysteem van het Amerikaanse leger. Net als de Iron Dome heeft het een detectie van 360 graden en kan het tegelijkertijd meerdere bedreigingen onder vuur nemen.

De beslissing van het Amerikaanse leger is een grote tegenslag voor Israëls ministerie van Defensie en Rafael Advanced Defense Systems.

De gemiddelde prijs van een Iron Dome-systeem is ongeveer 27 miljoen sjekel (7,15 miljoen euro). Elk systeem wordt aangepast aan de specifieke behoefte waar het voor wordt toegepast en heeft daarom geen vaste prijs.

Het Amerikaanse leger kocht 2 Iron Dome-batterijen van Rafael in augustus 2019, die eind 2020 werden afgeleverd. Sindsdien is het Amerikaanse leger aan het onderzoeken hoe systeem kan worden geïntegreerd in haar eenheden.

Volgens een rapport in Haaretz uit januari zeiden Israëlische defensiebronnen dat Washington de Iron Dome systemen in de Amerikaanse militaire bases in de Golf wil inzetten om haar eenheden te verdedigen tegen aanvallen door Iran.

De raketten van de Iron Dome dragen 10 kilogram aan explosieven en kunnen een inkomend projectiel over afstanden van 4 tot 70 kilometer onderscheppen. Bovendien is het systeem in staat om te berekenen wanneer raketten in open gebieden zullen landen zodat ze niet onderschept hoeven worden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)