Bennett belooft samenwerking met de VS over nucleaire deal met Iran

President Biden ontmoet Israëlische premier Naftali Bennett
.

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft de Amerikaanse president Joe Biden belooft dat hij geen openbare campagne zal voeren tegen Amerikaanse pogingen om de nucleaire overeenkomst met Iran nieuw leven in te blazen, ondanks zijn verzet tegen het akkoord.

Bennett benadrukte hetzelfde punt in zijn gesprekken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

De overeenkomst kwam in 2015 onder leiding van Barack Obama tot stand, tot drie jaar later Donald Trump de VS eenzijdig uit het akkoord terugtrok.

Volgens de Israëlische premier stelt het Witte Huis zijn standpunt dat dialoog tot een beter resultaat leidt zeer op prijs. Veel huidige Amerikaanse regeringsfunctionarissen dienden ook onder Obama toen deze ruzie kreeg met toenmalig premier Benjamin Netanyahu over de overeenkomst.

Netanyahu, nu oppositieleider, lobbyde tegen de deal en gaf hierover een toespraak in 2015 voor het Amerikaanse Congres, wat tot grote irritatie leidde bij Obama en de Democratische partij.

De regering van Biden probeert de nucleaire deal te hervattingen, maar dit lijkt steeds onwaarschijnlijker te worden omdat Iran zich niet meer aan de overeenkomst houdt. Bovendien lijkt de nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, geen interesse te hebben om Iran opnieuw aan het akkoord te binden.

Tijdens openbare opmerkingen die de twee in het Oval Office gaven, verduidelijkte Biden dat hij de voorkeur geeft aan een diplomatieke benadering om te voorkomen dat Iran een atoombom krijgt, namelijk de heropleving van het gezamenlijke alomvattende actieplan. Hij zei echter dat “andere opties” zouden worden nagestreefd als die onderhandelingen zouden mislukken en beloofde dat de VS ervoor zouden zorgen dat Iran “nooit” kernwapens zou krijgen.

Later op de vraag wat er met andere opties werd bedoeld, weigerde de perssecretaris van het Witte Huis Jen Psaki hier verder op in te gaan. Israël heeft er bij de VS op aangedrongen om tijdens de onderhandelingen een ​​”geloofwaardige militaire dreiging” tegen Iran op tafel te leggen.

Bennett presenteerde ook zijn visie op een ‘koude oorlog’ in het Midden-Oosten, waarin Israël analoog is aan Amerika, en Iran een Sovjet-achtige dictatuur is, gehaat door zijn mensen en verrot van binnenuit.

Bennett was voor het eerst in Washington sinds hij in juni premier werd en hield een reeks ontmoetingen met Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Zijn ontmoeting met Biden op donderdag werd uitgesteld tot vrijdag vanwege de dodelijke zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kabul in Afghanistan, waardoor Bennett en zijn staf de Shabbat in Washington moesten doorbrengen voordat ze zondagmorgen terugvlogen naar Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!