Taliban garandeert veiligheid laatste Jood in Afghanistan in gesprek met Israëlische TV

Screenshot van Israëls Kan TV-interview met Taliban-woordvoerder Suhail Shaheen, 17 augustus 2021

Suhail Shaheen, de woordvoerder van de Taliban in Qatar, vertelde dinsdag aan de Israëlische omroep Kan dat de islamitische groep de rechten van minderheden in Afghanistan zal respecteren, inclusief die van de laatste jood van het land.

Sinds de herovering van Afghanistan door de Taliban heeft woordvoerder Suhail Shaheen, het in Qatar druk met het geven van Engelstalige interviews aan de internationale media. Zo kwam hij telefonisch in gesprek met Roi Kais, een verslaggever van de Israëlische omroep Kan.

Kais identificeerde de naam van de nieuwszender, maar gaf niet specifiek aan dat het een Israëlische omroeporganisatie was.

“Welke televisie ben jij?” vroeg Shaheen. “Kan nieuws. Kan nieuws”, was het antwoord.

De verslaggever vroeg Shaheen naar de toekomst van minderheden onder de Taliban, waaronder Zebulon Simantov, de vermoedelijk laatste Jood in Afghanistan.

“Ik ken de laatste Jood niet”, zei Shaheen.

“Minderheden heden zijn bij ons veilig. Er zijn sikhs en hindoes in het land en zij hebben hun godsdienstvrijheid.”

“Mensen hoeven niet bang te zijn en te vluchten”, zei Shaheen en drong er op aan dat de geplande implementatie van sharia “vrede en stabiliteit” zou brengen.

“Ik begrijp niet waarom mensen vluchten, hier zal niets gebeuren”, zei hij. “We willen ervoor zorgen dat er vrede komt, niet zoals in het verleden.”

Hij zei dat de nieuwe heersers van het land graag willen samenwerken met de internationale gemeenschap om het land weer op te bouwen, ook met de VS.

“We willen helpen bij het opnieuw opbouwen van het land en willen dat er vrijheid is”, zei Shaheen. “We hopen dat de Amerikanen hier komen en goede betrekkingen met ons hebben.”

Zebulon Simantov

In dit jaar april jaar zei de 61-jarige Simantov nog dat hij Afghanistan zou verlaten om in September naar Israël te gaan.

Maar Simontov werd dinsdag geciteerd en zei dat hij het land niet zou verlaten: “Ik zal mijn huis niet verlaten”, zou hij tegen WION TV hebben gezegd.

Zijn vrouw, een jood uit Tadzjikistan en hun twee dochters, wonen sinds 1998 in Israël. Simantov zegt in zijn geboorteland Afghanistan te zijn gebleven om de enige synagoge van Afghanistan in de hoofdstad Kabul te onderhouden.

Simantov, een tapijt- en sieradenverkoper, werd geboren in de Afghaanse stad Herat, waar tientallen jaren geleden honderden joden woonden. Hij verhuisde uiteindelijk naar Kabul, maar vluchtte in 1992 naar Tadzjikistan voordat hij terugkeerde naar de hoofdstad.

Kan vroeg Shaheen ook naar de felicitaties die de Taliban hadden ontvangen van de Palestijnse terreurgroep Hamas met het succes bij het overnemen van Afghanistan.

Shaheen zei dat hoewel hij dankbaar is voor het sentiment, er geen banden zijn tussen de twee groepen.

“Als Hamas ons feliciteert met onze vrijheid en het einde van de bezetting, is dat geweldig”, zei hij. “Maar we hebben op geen enkel gebied samengewerkt met Hamas. We hebben alleen in Afghanistan tegen de bezetting gevochten.”

Hamas prees maandag de overname van Afghanistan door de Taliban en noemde het “een overwinning die het hoogtepunt was van meer dan 20 jaar strijd.”

In een verklaring zei de terreurgroep dat ze “de Afghaanse moslimnatie feliciteert met de ondergang van de Amerikaanse bezetting in het hele Afghaanse grondgebied.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!