Zabulon Simantov besluit in Afghanistan te blijven

Rapportage van WION over de laatste jood van Afghanistan.

Volgens de Indiase nieuwszender WION heeft de laatst overgebleven jood van Afghanistan, Zabulon Simantov, besloten in Afghanistan te blijven ondanks de overname door de Taliban.

“Ik ga mijn huis niet verlaten. Als ik wegga, is er niemand om de synagoge te onderhouden,” zei hij.

Simantov, 61, had eerder aangegeven dat hij van plan was om in september vertrekken: “Ik ga in Israël op tv kijken om erachter te komen wat er in Afghanistan gebeurt.”

Zijn vrouw en hun twee dochters wonen sinds 1998 in Israël, maar Simantov zegt in Afghanistan te zijn gebleven om de enige synagoge in Kabul te onderhouden.
In een interview in 2007 zei Simantov dat hij geen Hebreeuws spreekt en dat hij geen plannen had om naar Israël te verhuizen.

‘Naar Israël gaan? Wat voor zaken heb ik daar?’

Simantov bidt dagelijks, houdt zich aan de kasjroetwetten en slacht de dieren die hij opeet zelf. Hij kreeg daarvoor toestemming van de rabbijn van Tasjkent in Oezbekistan.

Yitzhak Levi, de op 1 na laatste jood van Afghanistan, stierf in 2005. De twee konden elkaar niet luchten. “Ik praat niet met hem, hij is de duivel”, vertelde Simantov in 2002 aan The New York Times. “Een hond is beter dan hem.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)