Oostenrijkse rechtbank draait boete terug voor het tonen van Israëlische vlag

Een rechtbank in Wenen heeft een politieboete geschrapt tegen vier activisten die een Israëlische vlag toonden terwijl ze protesteerden tegen een evenement waarin werd opgeroepen tot boycot van Israël.

De politie van Wenen legde vier studenten een boete van 150 euro op voor het zwaaien met de Israëlische vlag tijdens een protest in maart 2019 tegen BDS-aanhangers.

Benjamin Hess, van de Oostenrijkse Vereniging van Joodse Studenten, vertelde het Oostenrijkse dagblad Der Standard “duidelijk was besloten” dat het omhoog houden van een Israëlische vlag en het uiten van pro-Israëlische gevoelens een legitieme uitdrukking van de vrijheid van meningsuiting is.

Hij vroeg zich af waarom het “in Oostenrijk überhaupt nodig is om naar de rechter te stappen om iets zo fundamenteels vast te stellen.”

Volgens het stadsbestuur van Wenen negeerden de studenten waarschuwingen van de politie dat de Israëlische vlag niet getoond mocht worden vanwege het gevaar op escalatie.

Een woordvoerder de Informations und Beobachtungsstelle Antisemitismus, die bij het protest in maart 2019 aanwezig was, bevestigde dat een toezichthouder van de politie de studenten verteld had dat de Israëlische vlag een “provocatie” vormde en dat hij ze daarom een boete moest geven.

In 2020 nam het Oostenrijkse nationale parlement unaniem een ​​resolutie aan waarin de BDS-campagne wordt veroordeeld als antisemitisch en waarin wordt aangedrongen om de anti-Israël beweging niet te steunen.

“BDS, dat de laatste jaren ook steeds meer in Oostenrijk opduikt, maakt gebruik van dit antisemitische patroon”, aldus de resolutie. Het antisemitische patroon verwijst naar een van de vermeende antisemitische BDS-doelen die tot doel heeft “het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking niet te erkennen”, aldus de resolutie.

Ongeveer 25 mensen woonden de anti-BDS-demonstratie bij in maart 2019, georganiseerd door de Oostenrijkse Unie van Joodse Studenten.

Volgens Der Standard scandeerde de pro-BDS-groep naar verluidt antisemitische leuzen en droeg een spreker een sjaal het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

De anti-BDS-groepen riepen “Lang leve Israël” en hielden Israëlische vlaggen vast terwijl ze “Vrij Palestina van Hamas” riepen, meldde de krant.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)