Sarah Silverman hekelt ‘the Squad’ over Iron Dome-positie

De podcast van Sarah Silverman. De opmerkingen over de Iron Dome beginnen rond de 18e minuut.

De Joods-Amerikaanse komiek en actrice Sarah Silverman bekritiseerde The Squad over het besluit om tegen de financiering van de Israëlische Iron Dome te stemmen, evenals over hun gebrek aan kritiek op Hamas.

“Het is gewoon frustrerend dat mijn meisjes in The Squad echt niet wilden dat het werd gefinancierd”, zei ze donderdag. “Ze wilden het afschaffen. Het enige wat de Iron Dome doet, is burgers beschermen tegen raketten en bommen. Wat denk je dat er kan gebeuren als je dat ene ding wegneemt dat mensen tegen raketten beschermt op een plek waar constant raketten op je afvliegen? Dat is duister.”

Hoewel de samenstelling van The Squad wisselt bestond de groep deze keer uit vijf Democraten: Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Cori Bush en Ayanna Pressley. Alle 5 kozen zij er voor om niet te stemmen voor de financiering van de Iron Dome.

Ocasio-Cortez, die “aanwezig” stemde op het wetsvoorstel, schreef op Twitter dat ze eigenlijk “tegen dit wetsvoorstel was” en dat de Amerikaanse regering “onvoorwaardelijke hulp heeft verleend aan de Israëlische regering”. Na de stemming deed Cortez net alsof ze moest huilen.

De Iron Dome wordt beschouwd als een redder in nood voor Israëliërs waarmee in mei duizenden Hamas-raketten werden onderschept. Vergeten wordt echter dat de Iron Dome hoofdzakelijk Palestijnse slachtoffers voorkomt omdat het de noodzaak wegneemt voor het Israëlische leger om Gaza binnen te vallen om een einde te maken aan de raketbeschietingen.

Tijdens de Gaza oorlog in 2014 toen Israël nog geen Iron Dome had, kwamen ruim 2300 Palestijnen om het leven tijdens de gevechten. Dit aantal daalde dramatisch in de oorlog van 2021 naar ongeveer 260 dodelijke slachtoffers aan Palestijnse kant. Deze daling in het aantal Palestijnse slachtoffers van het geweld is geheel toe te schrijven aan de inzet van de Iron Dome door Israël.

Naast het bekritiseren van The Squad over de stemming tegen het wetsvoorstel, merkte Silverman ook op dat de vier Democratische politici geen kritiek uitten op Hamas.

“Het is zo bizar”, zei ze. “Waarom noemen ze geen van allen Hamas? Een groep die tot voor een paar jaar geleden een missieverklaring had met de tekst ‘Dood alle Joden’. Een groep die zojuist de Taliban feliciteerde met de overname van Afghanistan. Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat Hamas goed is voor Palestina.”

“Beëindig de financiering van de Iron Dome niet. Mijn familie woont daar. Het lijkt gewoon het punt te bewijzen waarvan ik dacht dat het niet bestond – mensen houden echt alleen van Joden als ze lijden. Dode Joden krijgen veel eer. Het binnenlandse beleid van [The Squad] komt volledig overeen met het mijne, maar ze maken het moeilijk. Het niet hebben van de Iron Dome zal mensen doden. Ik ben voor een Palestijnse staat, maar ik vind ook dat er ook een Israël mag zijn. Overal zijn moslimstaten. Kunnen we niet één Joodse staat hebben?”

Silverman houdt zich voor de gek als ze denkt dat het antwoord van The Squad op deze vraag niet “nee” is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)