Het verhaal van Bernd Wollschlaeger: zoon van een nazi

Bernd Wollschlaeger groeide op als zoon van met het Ridderkruis onderscheiden nazi-tankcommandant. Tegenwoordig, als 62-jarige arts in Miami, kijkt Dr. Wollschlaeger terug op zijn Joodse leven en als voormalig officier in de IDF.

Tijdens zijn jeugd zag hij zijn vader als een heldhaftige figuur, een ‘ridder op een wit paard’. Maar voor de jonge Wollschlaeger veranderde alles op zijn 14e, ten tijde van de Olympische Spelen van 1972 in München.

De terroristische aanslag op Israëlische atleten eiste 11 levens en schokte de Bernd. “Het was een nationale tragedie”, zegt hij. “Mijn vader was er heel boos over. Maar niet omdat er weer Joden op Duitse bodem werden vermoord, maar omdat de Joden het imago van Duitsland in de wereld opnieuw ‘bezoedelden’.”

De reactie van zijn vader op de tragedie was een “keerpunt” voor Wollschlaeger en was het begin van een lange reis die uiteindelijk leidde tot zijn bekering tot het jodendom en zijn verhuizing naar Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)