VS verwelkomen ontmoeting tussen Gantz en Abbas

Israëlische minister van defensie Benny Gantz en president van de Palestijnse Autoriteit Mahmud Abbas. Foto YouTube.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz ontving dinsdag de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas in zijn huis in Petach Tikva. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten zeer verheugd te zijn met de ontmoeting.

“De VS zijn zeer verheugd dat minister van Defensie Gantz PA-president Abbas in zijn huis in Israël heeft ontvangen. We hopen dat de besproken vertrouwenwekkende maatregelen het momentum zullen versnellen om vrijheid, veiligheid en welvaart voor zowel Palestijnen als Israëli’s in 2022 verder te bevorderen”, aldus de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price,

Gantz vertelde Abbas dat hij van plan was het vertrouwen in economische en burgerlijke zaken te blijven bevorderen, zoals ze hadden afgesproken tijdens de laatste bijeenkomst van het paar in Ramallah in augustus.

Na de ontmoeting keurde het Israëlische ministerie van Defensie een aantal maatregelen goed zoals voorschotten van belastingbetalingen die namens de PA door Israël worden geïnd en verblijfsvergunningen op humanitaire basis voor 6.000 inwoners van de Westelijke Jordaanoever en 3.500 verblijfsvergunningen voor inwoners van Gaza.

Palestijnse zakenlieden krijgen 600 toegangsbewijzen en 500 extra vergunningen voor voertuigen om in Israël zaken te doen en de Palestijnse Autoriteit krijgt tientallen VIP-vergunningen voor hoge functionarissen.

Gantz informeerde Bennett en plaatsvervangend premier Yair Lapid voorafgaand aan de vergadering, die de eerste ontmoeting van Abbas was met een Israëlische functionaris in Israël sinds 2010.

Bennett zei geen voorstander te zijn van de ontmoeting, maar dat hij Gantz niet kon tegenhouden. De andere ministers in het veiligheidskabinet werden niet op de hoogte gebracht van de bijeenkomst en hoorden er dinsdagavond laat of woensdagochtend over via de pers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!