Brillenglazen met leugendetectie

Een Israëlische vinding stelt politie en andere beveiligingsfunctionarissen in staat een vorm van leugendetectie toe te passen die ruim 90% betrouwbaar is.

Stem-analyserende brillenglazen maken het gebruik van electrodes en andere bedradingen bij het gebruik van leugendetectie overbodig. De nieuwe vinding is zo weinig opvallend dat ondervraagden niet eens merken dat hun uitspraken op waarheid worden getoetst.  

Aan de binnenkant van de brillenglazen is een chip aangebracht die de geluidsgolven van een stem op uiterst verfijnde wijze registreert en analyseert. De analyse wordt door de computer gemaakt op basis van toonhoogte en spraaktempo van de geregistreerde stem.
Negen verschillende parameters worden op de stem losgelaten, de resultaten worden vertaald naar lichtsignalen.

Het bedrijf meldt dat er op dit moment twee types brillenglazen worden ontwikkeld, een voor beveiligingsdoeleinden en een voor commercieel gebruik. Naar verwachting zullen in juni de brillenglazen in de Verenigde Staten te koop zijn voor 500-1000 dollar.

De brillenglazen werden aanvankelijk ontwikkeld voor gebruik in het leger, verzekeringsmaatschappijen en het justitieel apparaat. Inmiddels is de revolutionaire vinding ook voor particuliere ondernemingen verkrijgbaar.
Dank zij de computer is de technologie al op grote schaal beruikbaar voor allerlei beveiligingsinstanties en andere instanties voor wie het bevestigen van de waarachtigheid van uitspraken van groot belang is. De software, die van de website van Nemesysco kan worden gedownload, is in staat om ook over de telefoon stemmen te analyseren.

Tijdens een internale bijeenkomst in Las Vegas in januari van dit jaar presenteerde V Entertainment, de Amerikaanse vertegenwoordiging van Nemesysco, zonnebrillen waarin de nieuwe technologie verwerkt was. Het systeem maakte voor de antwoorden gebruik van groene (“waar”) gele (“twijfelachtig”) en rode (“onwaar”) lichtjes.  V Entertainment
overweegt de productie van een kit die op alle types brillen kan worden bevestigd, zodat de brillenmode op het gebruik van de bril geen invloed heeft.

Modieus of niet, voor beveiligingsinstanties is het enige dat telt de toepassing bij beveiligingspoortjes. Nemesysco ontwikkelde eerder ‘GK1’, kort voor Gatekeeper, een vorm van zeer geavanceerde leugendetectie die gebruikt zal worden op vliegvelden en andere checkpoints. De stemanalyse, waarvan het bedrijf trots meldt dat het zeer gebruiksvriendelijk is voor alle betrokkenen, neemt slechts 30 seconden in beslag. Gatekeeper maakt gebruik van 5 voorgeprogrammeerde vragen. De antwoorden worden razendsnel door de computer gescreend, waarop een rood of groen lichtsignaal aangeeft of de ondervraagde mag doorlopen of nader aan de tand gevoeld moet worden.

De nieuwe techniek meet uit de stem alle mogelijke gemoedstoestanden zoals teleurstelling, opwinding, spanning, geestelijke inspanning, concentratie, aarzweling, liefde en lichamelijke opwinding. Het systeem kan worden toegepast op geluidsopnames, telefoongesprekken en direct contact, en werkt altijd, zegt Nemesysco.
V Entertainment ziet ook mogelijkheden voor het screenen van romantische telefoongesprekken, waarbij de oprechte bedoelingen van de persoon aan de lijn kan worden getoetst.

Waarachtigheid beantwoordt aan bepaalde parameters, en wij zijn in staat om die voor 98% accuraat te identificeren, zegt V Entertainment’s directeur Richard Parton. “Vroeger maten leugendetectoren alleen de frequentie van de stem, deze nieuwe techniek van gelaagde stemanalyse meet 129 verschillende aspecten van de spreekstem.”

De versie die door politie en justitie gebruikt wordt toonde in een proefopstelling ca. 70% accuraat te zijn, en een positief resultaat van meer dan 90% bij tests die met echte criminelen werden uitgevoerd in een Amerikaans laboratorium in Rome.

Het grote verschil met de traditionele leugendetector zit in wat er wordt geme