Geschiedenis-website over Nederlandse Joden

De geschiedenis van de Nederlandse joden, voor mensen over de hele wereld, gemakkelijk toegankelijk via een fraaie website die beheerd wordt door een bijzonder actieve club.

Tot voor kort moest men voor informatie over voorouders een hoop speurwerk verrichten, in Nederland. Deze website maakt het zoeken, helemaal op afstand, een stuk makkelijker.

Neem eens een kijke op de website van het Centrum voor Onderzoek naar de Geschiedenis der Nederlandse Joden. Het Centrum is opgericht in 1968 door Nederlandse Joden die in Israël woonden, en is in 1972 opgenomen in de Hebreeuwse Universiteit te Jeruzalem.

De site is enerzijds gericht op de academische wereld maar tegelijkertijd bedoeld als een levendige geschiedenis-website voor de nakomelingen van Nederlandse Joden waar dan ook ter wereld. Naar schatting woont ongeveer 35% van de nakomelingen van de Nederlands-joodse gemeenschap van 1945 nu in het buitenland en is niet langer Nederlandstalig. Om die reden heeft de site zowel een Nederlandse, een Engelse en een Hebreeuwse versie.

Eén van de dingen die de site biedt, is het overzicht van de Oorlogsgravenstichting, In Memoriam, met de ruim 100.000 namen van Nederlandse joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn zodanig verwerkt dat allerlei zoekmogelijkheden mogelijk zijn. Zo kunnen nakomelingen bijvoorbeeld de eigen familie terugvinden.

Daarnaast heeft de site educatieve doeleinden. Uit de pagina’s ‘projecten’, ‘activiteiten’ en ‘publicities’ blijkt dat het Centrum probeert om in de academische wereld meer bekendheid te geven aan de geschiedenis en cultuur van de Nederlandse joden en dat onderwerp een vaste plaats wil geven aan Israëlische universiteiten. Maar ook middelbare scholieren die in Nederland, Israël of in engelstalige landen een scriptie willen schrijven kunnen bijvoorbeeld via de pagina Familie-archieven kennis nemen van de geschiedenis van een joodse familie in Culemborg. Foto’s en documenten over het onderwerp zijn in een tentoonstelling ondergebracht met uitgebreide toelichtingen.

Vanuit de tentoonstelling kan men een uitstapje maken naar de stamboom in de Nederlands Joodse Genealogische Data Base en daar zien hoe zo’n familie zich demografisch ontwikkelde. Of naar de medienebibliotheek, onderdeel van de bibliotheek van het Centrum. Daar vindt men een literatuuroverzicht en koppelingen naar andere relevante websites met informatie over het stadje en de joodse gemeenschap waarin zo’n familie leefde. Op die manier kan in de site een hele scriptie bij elkaar worden gesprokkeld.

Klik op de afbeelding om de website binnen te gaan.

Van 4-9 juli 2004 vindt in het Centrum de International Genealogical Conferenceconference plaats.

Van 21-24 november 2004 het 10de Internationale Symposium over de geschiedenis van de Nederlandse joden gehouden. Lees daarover meer in het artikel Academisch nieuws uit Jeruzalem.

Advertentie (4)