Waar of niet waar, dat was de grote vraag

Niet waar, dus, want het antisemitische incident in de Parijse métro dat heel Frankrijk al sinds het weekend in zijn ban hield, blijkt te zijn ontsproten aan het brein van de jonge Française Marie-Léonie (23).

De linkse krant Libération bracht het nieuws gisteren op een voor de
gelegenheid geheel zwarte voorpagina. President Jacques Chirac sprak
van een afgrijselijk incident. Politici spraken, soms met van emotie
overslaande stem, hun afschuw uit. Parlementariërs kregen twee
uur vrijaf om deel te nemen aan demonstraties tegen racisme en
antisemitisme. Er werden vergelijkingen gemaakt met de Tweede
Wereldoorlog, toen Franse burgers passief bleven toekijken toen joden
werden gemolesteerd.

In het onderzoek naar de gebeurtenissen van vrijdagochtend kwam de politie aanvankelijk geen stap verder. Volgens het ‘slachtoffer’, in de Franse pers aangeduid als Marie-Léonie L., had de agressie plaatsgevonden op rond half tien in een wagon van lijn D van de RER forensentrein ten noorden van Parijs. Het twintigtal medepassagiers keek de andere kant op, terwijl zij door zes jongens werd aangevallen.

Ze beroofden haar en constateerden uit haar adres, in het 16e arrondissement, dat zij wel een ‘jodin’ moest zijn, waarna ze met een viltstift hakenkruisen op haar lichaam kladderden. Haar baby viel uit de kinderwagen die omver werd geschopt toen de aanvallers op het station Sarcelles uit de trein renden, aldus Marie-Léonie.

Terwijl verslaggevers verontwaardigde reacties verzamelden, begonnen de onderzoekers aan het verhaal te twijfelen. Videocamera’s op het station hadden geen wegrennende jongens geregistreerd, het personeel op het station was niet door Marie-Léonie benaderd, en medepassagiers hadden zich niet gemeld om te een verklaring af te leggen.

Wie zich wél meldde was een vrouw die het ‘slachtoffer’ al tien jaar zegt te kennen. Deze ‘Madame X’ verklaarde tegen over de krant Le Figaro: "Marie-Léonie L. is een notoire fantaste. Ze heeft in het verleden al vaker gebeurtenissen naar zichzelf toe vertaald. Dan deed ze voorkomen alsof ze haar waren overkomen terwijl er niets van waar was. Toen ik van dit incident hoorde wist ik voor 99,9% zeker datze het verzonnen heeft."
Een andere getuige zegt de jonge vrouw met hier en daar al flink gescheurde kleren op station Louvres (Val d’Oise) in de trein te hebben zien stappen.

Dinsdag bekende de vrouw dat ze het hele verhaal had verzonnen. De politie had haar kort daarvoor opgepakt om meer duidelijkheid te krijgen over enkele ?duistere punten? in haar verhaal.

Het nieuws dat het verhaal van Marie-Léonie barsten begon te vertonen druppelde binnen terwijl de betogingen tegen racisme al aan de gang waren. De organisatoren zwegen vanaf dat moment over Marie-Léonie en richtten zich op het racisme in het algemeen.

Diverse Franse media meldden dat Marie-Léonie L. in het verleden al zes keer aangifte heeft gedaan van mishandeling. Bewijs voor de aantijgingen kon nooit worden gevonden, en de aanklachten verdwenen in het archief.