Keppel als vermomming onvoldoende

De brutale overval een Indiase diamantair op klaarlichte dag in het centrum van Antwerpen is opgelost. De politie arresteerde vier mannen uit het Antwerpse diamantmilieu. Twee van hen hadden zich vermomd als joodse zakenlui.

Op 19 juli werd de Indiase diamantair van Pramee Gems in de Antwerpse Hovenierstraat omstreeks 18 uur in zijn eigen kantoor overvallen door drie ongemaskerde mannen. Terwijl een van hen in de open kluis graaide, pakten de andere twee de diamantair zo hard aan dat hij een gebroken arm opliep en verwondingen aan het gezicht door het knevelen. De overvallers gingen aan de haal met edelstenen en de familiejuwelen ter waarde van 5,6 miljoen dollar.

Slachtoffer noch politierechercheurs begrepen aanvankelijk hoe de overvallers erin geslaagd waren op klaarlichte dag zonder slag of stoot het kantoor van de diamantair in het beveiligde gebouw binnen te komen. Nu is duidelijk geworden dat de overvallers hulp kregen van binnenin het gebouw. De Belgische diamanthandelaar M.R. (34), die het slachtoffer kende als zakelijk contact, had in de weken voor de overval een tweede Belgische handelaar, R.A. (33), voorgesteld aan de Indiase diamantair. Vermoed wordt dat deze twee de overval in gang zetten door beneden in de Hovenierstraat aan te bellen. Toen Pramee Gems via de video zag wie aanbelde, opende hij in alle vertrouwen de centrale deur beneden. Wellicht glipten de drie overvallers mee naar boven en hielden zij zich schuil in de gang. De twee handelaars brachten eerst een zakenbezoek aan hun Indiase zakenrelatie maar blokkeerden bij het verlaten van zijn bureau de deur zodat de overvallers zonder enige moeite het kantoor in konden. De overvallers hadden zich vermomd als joodse zakenlui met een aktentas en een keppeltje op het hoofd. Wellicht droegen zij ook een badge bij zich om binnen te komen in het gebouw zonder zich aan te melden aan de receptie. Voor een trouwe klant is het niet moeilijk om zijn badge door te geven aan iemand anders.

De twee medeplichtige diamanthandelaars werden afgelopen week in de boeien geslagen samen met nog twee andere personen die actief zijn in het diamantmilieu. Een van hen, een Georgische jood, heeft een juwelenwinkel op de De Keyserlei en was de heler. Een vierde arrestant trad op als tussenpersoon bij het verhandelen van de buit. Het gearresteerde viertal blijft voor onbepaalde tijd in hechtenis.

De overvallers zelf waren al eerder in de kraag gevat. Een koerier van de machtige Israëlische maffialeider Itzik Abergil werd op Zaventem onderschept door de federale recherche, afdeling Geweld. Hij had een deel van de gestolen edelstenen bij zich, verstopt in een cd-doosje.

Die aanhouding leidde tot enkele huiszoekingen in appartementen in de Nationalestraat en de Frankrijklei, waar de familiejuwelen werden gevonden en een tweede overvaller werd aangehouden. Volgens het Antwerpse parket werd ondertussen een andere voortvluchtige overvaller in Polen gearresteerd. Hij zal worden uitgeleverd.

Bron: Het Volk, 21 oktober 2004

Advertentie (4)