Stripverhaal over Tweede Wereldoorlog

Alle leerlingen van de tweede klas van het voortgezet onderwijs krijgen het stripboek ‘De ontdekking’ waarin de geschiedenis van WOII als beeldverhaal wordt verteld. De strip is een initiatief van de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland en werd getekend door Eric Heuvel.

Ter gelegenheid van de herdenking van de Februaristaking op 25 februari 1941 werd het boek door staatssecretaris Clemence Ross van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overhandigd aan leerlingen van scholengemeenschap de Meergronden in Almere.

Doel van het boek is iets te doen aan het gebrek aan kennis over de Tweede Wereldoorlog bij jongeren. Er zijn bijna 200.000 exemplaren beschikbaar van het geschenk, dat wordt uitgedeeld ter gelegenheid van de zestigjarige herdenking van de bevrijding. Volgens het ministerie heeft 98 % van de scholen het boek al besteld.

Het beeldverhaal gaat over Jeroen, die op de zolder van zijn oma oude plakboeken over de oorlog tegenkomt. Daarop begint oma te vertellen over wat er allemaal in die jaren is gebeurd. De hoofdlijnen van het boek bestaan uit de jodenvervolging, het verzet, de profiteurs, de meelopers, de vrijwilligers voor het oostfront en de velen die alleen aan hun eigen lijfsbehoud dachten. De nog weerzinwekkender aspecten van de oorlog, zoals de Kristallnacht, executies en de gruwelen van het concentratiekamp, zijn sober weergegeven.

Zie ook: www.annefrank.nl

Op de website tevens informatie over vier studiemiddagen die volgende maand t.b.v. docenten worden georganiseerd.


Bron:
Haagsche Courant, 25 februari 2005

Advertentie (4)