‘Housewitz’ op geenstijl.nl: meer dan flauwe grap

Het Meldpunt Discriminatie Internet MDI en het Auschwitzmuseum in Krakau hebben een klacht ingediend tegen het weblog geenstijl.nl, waar de videoclip voor een ‘Housewitz-party’ nog altijd te zien is. De maker van het filmpje, een Nederlandse student, verwijderde in juni van dit jaar zijn misbaksel van zijn eigen website.
GeenStijl.nl ziet geen aanleiding de walgelijke ‘grap’ offline te halen.

Op de website van het MDI staat sinds woensdag onderstaand persbericht:

Anderhalve maand geleden ontving het MDI een melding over ‘Housewitz’, een house-achtige videoclip op internet waarin op een walgelijke wijze de Holocaust en haar slachtoffers worden misbruikt en getrivialiseerd. Wij hebben het filmpje als strafbaar beoordeeld. De eigenaren van de 3 websites hebben het fimpje vanwege de onstane kritiek uit zichzelf verwijderd. Bovendien heeft de maker van het filmpje, een 22-jarige student economie, zijn excuus aangeboden. Helaas heeft het populaire ‘schocklog’ Geenstijl.nl de videoclip ook online gezet. Het MDI heeft aan Geenstijl geen verzoek tot verwijdering gezonden, aangezien door ervaringen in het verleden is gebleken dat dit zinloos is. Het MDI overwoog aangifte te doen en heeft de zaak daartoe ter beoordeling voorgelegd aan het Openbaar Ministerie Amsterdam. Het OM Amsterdam heeft ons laten weten dat naar hun mening het filmpje niet strafbaar is. Het MDI meent echter dat de videoclip wel strafbaar is en zal dan ook aangifte doen, aangezien de uitslag van ‘second opinions’ die wij hebben gevraagd van een aantal juristen ons standpunt bevestigd. Ondertussen is er in de Poolse pers en bij het Museum van het voormalig vernietigingskamp Auschwitz commotie ontstaan over ‘Housewitz’. Het MDI doet wat zij kan om het filmpje verwijderd te krijgen maar verwijst ook nadrukkelijk naar het Openbaar Ministerie Amsterdam."

Ook het CIDI is na klachten inmiddels in het geweer gekomen en heeft een persbericht doen uitgaan.

GeenStijl.nl (op dit moment onbereikbaar) vindt de eigen context en uitleg waarin de actie van de maker sterk wordt afgekeurd ‘voldoende’ en zegt dat de videoclip niet zal worden weggehaald ‘om aan te tonen dat het Nederlandse onderwijs over de Tweede Wereldoorlog faalt’. Volgens een woordvoerder is het fimpje ‘niet strafbaar want het is geen nazi-propaganda’.

Volgens de digitale reclame zou het technofeest ‘Housewitz’ plaatsvinden op 4 mei (Dodenherdenking) 2005, met dj’s met namen als namen Michel der Heidie en Adolf von Bauren. In het filmpje gebruikte de maker onder meer beelden van een hek met de inscriptie Tanzen macht frei. Ook zijn er beelden van het vernietigingskamp, de gaskamers en foto’s van slachtoffers te zien en is de Hitler-groet Sieg Heil te horen.

Links:
joods.nl, 24 juni 2005
NIW-weblog
www.meldpunt.nl
serwisy.gazeta.pl
www.cidi.nl

Advertentie (4)