Crossing Jerusalem

Crossing Jerusalem, een stuk uit 2003 van de Britse toneelschrijfster Julia Pascal dat in oktober ’05 in de Engelenbak in première ging, toont vierentwintig uur uit het leven van een Israëlische familie in Jeruzalem ten tijde van de tweede intifada in maart 2002.

In Crossing Jerusalem vat Pascal het Israëlisch-Palestijnse conflict op subtiele wijze samen in een hooggespannen drama tussen een Israëlische en een Palestijnse familie. Om de dertigste verjaardag van schoondochter Yael te vieren neemt de dominante moeder en zakenvrouw Varda haar gezin mee naar een Arabisch restaurant in Oost-Jeruzalem. Dit feestelijke uitje zorgt voor een verrassende ontmoeting met een Palestijnse familie uit het verleden en roept vragen op over loyaliteit, persoonlijke moraal en geweld.

De tekst, die snel en kakofonisch is, geeft de complexiteit en onoplosbaarheid van de situatie weer.

Het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt op microniveau uitgevochten waarbij ieder op zijn manier omgaat met de spanningen en naar oplossingen zoekt. De complexiteit van het heden en de ballast van het verleden overheersen.
Israëlische familieperikelen tegen een Palestijns decor.

Als alle Palestijnen joods worden dan kunnen ze zich beroepen op het recht van terugkeer, sorry…. ik dacht dat dat misschien de oplossing was. (Serge)

Weet je uit hoeveel landen mijn familie is gevlucht? Hoe ver moeten we teruggaan? We kunnen teruggaan, en teruggaan en teruggaan en uitkomen bij Adam en Eva. (Varda)

Als ze accordeonisten nodig hadden op begrafenissen, dan had ik meer dan genoeg werk. (Serge)

tekst Julia Pascal
regie Daphna Plaschkes
spel Franck Asselman, Catherine Black, Bert ‘t Hoen, Alwin Merckelbach, Baris Polat, Clarence Reckerts, Cecile Roovers, Babette Dorresteijn