Grote commotie rond aanval op kerk in Nazareth

Een aanval in de Kerk van de Aankondiging in Nazareth vrijdagavond heeft tot heftige reacties geleid. Een Israëlisch echtpaar en hun dochter lieten een kinderwagen vol vuurwerk afgaan tijdens een kerkdienst. Er vielen geen gewonden en de kerk liep nauwelijks schade op. Het echtpaar heeft volgens de politie ernstige psychische problemen. De echtgenote is zelf christen.

Het echtpaar Chaim en Violet Habibi liep samen met hun dochter Odelia de kerk binnen en liet een kinderwagen vol vuurwerk afgaan. Een aanwezige in de kerk verklaarde: “We hoorden een knal. Het ging een minuut of zes door. Ik dacht dat we doodgingen.” De kerk zat op het moment van de aanval vol met gelovigen die bijeen waren gekomen om het begin van de christelijke vastentijd te vieren. Na de aanval braken rellen uit. Het echtpaar werd aangevallen tot de politie hen ontzette. Aanwezigen staken politie wagens in brand. In de dagen erna volgden demonstraties, die vreedzaam verliepen. De Israëlische politie verklaarde dat Chaim Habibi psychische problemen heeft en geen religieuze extremist is.

Onlangs werd het jongste kind van het echtpaar uit huis geplaatst. Habibi verklaarde uit wanhoop hierover te hebben gehandeld: “Ik heb niets tegen christenen of moslims. Ik heb niemand verwond. Ik wil alleen maar mijn kinderen terug die op wrede wijze van me zijn afgenomen door de staat.“ Zijn christelijke vrouw Violet vulde aan: “We hadden geen keus, we wilden ons kind terug. We hebben niets tegen wie dan ook, we hebben nog nooit een overtreding of misdaad begaan. We staan onder ernstige spanning en hopen dat we zullen worden vergeven.”

Desondanks werd de zaak hoog opgenomen. De kerk neemt in het christendom een belangrijke plaats in. Christenen geloven dat op de plaats waar de kerk is gebouwd, de aartsengel Gabriël de geboorte van Jezus aankondigde aan zijn moeder Maria. Latijns aartsbisschop Michel Sabbah, een katholiek leider in Israël, zei dat het Vaticaan de gebeurtenissen in Nazareth op de voet volgt.

Jossi Beilin, voorzitter van de Meretz partij, spoedde zich naar Nazareth om het incident te bespreken met het katholieke leiderschap in Israël. Ook sprak Beilin met de burgemeester van de stad, Ramez Jiraisi, om hem te prijzen voor zijn aandeel in het bewaren van de kalmte. Amir Peretz, voorzitter van de Arbeiderspartij, volgde Beilins voorbeeld en sprak met leiders van de christelijke gemeenschap. Hij riep op tot een zware straf voor de Habibi’s: “Zelfs als het gaat om een gestoorde familie, dan nog moeten ze hard aangepakt worden, om een boodschap uit te zenden aan alle gestoorden: dat ze hun gestoordheid niet tentoon moeten spreiden op heilige plaatsen.”

Verschillende Palestijnen en Israëlische Arabieren spraken hun afschuw over het incident uit. Een greep uit de reacties:
Shuweiki Hatib, voorzitter van de Higher Israëli Arab Monitoring Committee: “Het Arabische publiek kan dergelijke klappen niet incasseren, en we waarschuwen de leiders van de staat dat zo’n poging de Arabische gemeenschap te schaden niet meer mag voorkomen.”
Ahmed Tibi, lid van de Knesset: “Waarom steekt een Joodse extremist als hij gek wordt een moskee in brand of blaast hij een kerk op? Deze gestoordheid komt voort uit racisme en haat jegens Arabieren, zowel moslims en christenen.”
Ismail Haniye, beoogd Palestijns premier voor Hamas: “Dit is het resultaat van een haatcultuur die Israël zi

Advertentie (4)