Met Hamas geen zaken

Minister Bot van buitenlandse zaken heeft besloten dat Nederland zich aansluit bij het besluit van Amerika en Canada om met de nieuw geïnstalleerde Palestijnse regering geen diplomatieke betrekkingen aan te knopen. Met president Abbas en zijn directe medewerkers zullen wel contacten blijven bestaan.

Hamas krijgt door de internationale gemeenschap het vuur steeds nader aan de schenen gelegd. Woensdag verbraken de VS en Canada alle contact, op de voet gevolgd door een gezamenlijke verklaring van de EU, Rusland, de Verenigde Staten en de VN waarin wordt gedreigd met stopzetting van alle vormen van hulp aan de Palestijnen.

Het kwartet eist van de Palestijnse regering dat de staat Israël wordt erkend, het geweld afgezworen en eerdere vredesovereenkomsten in het Midden-Oosten in acht worden genomen. Nederland heeft verklaard de diplomatieke betrekkingen met de Hamas-regering uit te stellen tot aan deze voorwaarden is voldaan.

Advertentie (4)