Hoe religieus is Israël?

Met Pesach in aantocht, een van de belangrijkste feestdagen in het Jodendom, presenteert Haaretz een overzicht van de mate waarin Israëli’s zichzelf typeren als religieus.

Hoe religieus is Israël, de Joodse staat, vandaag de dag? Haaretz brengt de resultaten van een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat 44% van de Joodse Israëli’s zichzelf aanduidt als ‘seculier’. 27% noemt zich ‘traditioneel’, 12% omschrijft zichzelf als ‘traditioneel gelovig’, 9% als ‘orthodox’ en 8% als ‘ultra-orthodox’. Vooral Israëli’s van Europese en Noord-Amerikaanse origine zijn seculier: 63% van hen zegt niet gelovig te zijn. Verder blijkt uit het onderzoek dat 32% van de seculieren hoogopgeleid is. Onder de ouderen is het aantal seculieren én ultra-orthodoxen minder hoog.

Onder de Arabische bevolking duidt 11% zichzelf aan als ‘zeer religieus’, 49% als ‘religieus’, 21% als ‘niet zo religieus’ en 18% als ‘helemaal niet religieus’. Van de christelijke Arabieren omschrijft 32% zichzelf als ‘niet-religieus’, onder Druzen is dit 48%.

De redactie herinnert zich een voorval uit 2002. De familie Goldman houdt een feestelijke maaltijd voor zo’n dertig familieleden ter gelegenheid van Rosj Hasjana, het Joodse nieuwjaar. De Marokkaanse tak van de familie heeft het eten verzorgd en er worden heerlijk gekruide gerechten geserveerd. Onder de grote groep bevindt zich niet één religieus persoon, maar men heeft besloten dit jaar de voorvaderen te eren en Rosj Hasjana te vieren volgens de tradities. De mannen maken op luide toon grappen over de kipa op hun hoofd; ze voelen zich er duidelijk ongemakkelijk onder. Oom Chaim draagt een Torah tekst voor en binnen een minuut klinkt er luid protest: "Dat is de verkeerde tekst! Dit hoort helemaal niet bij Rosj Hasjana!" Unaniem wordt besloten het hierbij te laten, wat religie betreft. De mannen gooien de kipa van hun hoofd en men stort zich op de gekruide vis en de gemarineerde garnalen.

Sommige Palestijnen en Israëli’s lijken met Pesach te verboederen: tijdens Pesach komen inwoners van West-Jeruzalem ineens massaal verse pita’s inslaan in Oost. En wat te denken van wat, met name onder Oost-Europese nieuwe immigranten, lijkt uit te groeien tot een nationale sport: ‘Waar kan ik met Pesach nog een biertje kopen?’

{mos_sb_discuss:40}