Achmed Tibi vicevoorzitter Knesset

Achmed Tibi van de United Arab List zal gedurende twee jaar de functie vervullen van vicevoorzitter van het Israëlische parlement en tevens de Arabische partijen vertegenwoordigen. In totaal zijn er acht plaatsvervangers.

Knesset woordvoerder Dalia Itzik zorgde ervoor dat een extra woordvoerderspost werd gecreëerd naast de tot voor kort zeven posten. Ze wilde dat de Arabische partijen eveneens vertegenwoordigd zouden zijn, al waren ze aanvankelijk te klein om voor de functie in aanmerking te komen.

De United Arab List is met vier zetels de grootste Arabische partij. Over twee jaar zal Tibi worden vervangen door een lid van de andere Arabische partijen Chadasj of Balad.

De benoeming van Tibi wekte verontwaardiging in sommige kringen. Tibi was vanaf 1993 politiek adviseur van Jasser Arafat. Yoel Hasson van de regerende Kadima-partij heeft een brief aan Itzik geschreven waarin hij eist dat Tibi wordt gediskwalificeerd voor de taak. “Iemand die een portret van Arafat in zijn kantoor heeft hangen verdient het niet plaatsvervangend woordvoerder voor de Knesset te zijn”, aldus Hasson.