Leider Duitse Joden overleden

Paul Spiegel, de voorzitter van de Centrale Raad voor Joden in Duitsland, is zondag na een wekenlang ziekbed op 68-jarige leeftijd overleden aan kanker. Spiegel ontvluchtte Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1993 was hij als hoofd van de CRJD woordvoerder van de Joodse gemeenschap in zijn geboorteland.

Spiegel begon zijn naoorlogse carrière in Duitsland als vrijwillig journalist bij de Allgemeine Jüdische Wochenzeitung. Later werd hij daar redacteur, om vervolgens bij de Centrale Raad voor Joden aan de slag te gaan. Na enkele andere functies te hebben bekleed kwam Spiegel in 1993 weer bij de Centrale Raad voor Joden terecht, waarvan hij in 2000 voorzitter werd. In die hoedanigheid gold hij als de woordvoerder van Joods Duitsland. Hij verwierf onder meer grote bekendheid door in 2003 een akkoord te sluiten met de toenmalige bondskanselier Gerhard Schröder waarin de Joodse gemeenschap in Duitsland juridisch gelijkgesteld werd met de grote christelijke geloofsgemeenschappen. Daardoor kreeg de Centrale Raad voor Joden aanzienlijk meer overheidsgeld dan voorheen.

Spiegel uitte kritiek op het in 2005 onthulde Holocaust-monument in Berlijn. Het omstreden bouwwerk deed volgens Spiegel geen recht aan de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust omdat de schuldvraag er niet mee wordt gesteld, laat staan beantwoord. "Door het herinneren van diegenen die vermoord werden
kunnen bezoekers de confrontatie met vragen van schuld en verantwoordelijkheid uit de weg gaan", meende Spiegel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, president Horst Köhler en de
Israëlische president Moshe Katsav hebben de nabestaanden van Spiegel hun medeleven betuigd.

Zijn nagedachtenis zij tot zegen.

Advertentie (4)