‘Frankrijk niet antisemitisch’

Sinds het uitbreken van de tweede Intifada in 2000 is het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk explosief gestegen. De marteldood van Parijzenaar Ilan Halimi in februari dit jaar vormde een tragisch dieptepunt. Toch is Frankrijk verre van een antisemitisch land, volgens Baron Eric de Rothschild, een vooraanstaande Joods-Franse filantroop.

Rothschild, die deze week een eredoctoraat ontving aan de Hebrew Universiteit, zei in een interview met Jerusalem Post dat Israël het Franse antisemitisme overdrijft om Franse Joden naar Israël te krijgen. Weliswaar zijn er problemen met de moslimgemeenschap, waar wel degelijk antisemitisme voorkomt, maar waar het de Franse regering betreft doet die juist ‘meer voor de joodse gemeenschap dan haar plicht reikt’.

De Franse regering, en in het bijzonder president Jacques Chirac, wordt door Rothschild aangeduid als ‘filo-semitisch’: de regering getroost zich grote moeite de Joodse gemeenschap te beschermen, zowel wat betreft veiligheidsmaatregelen als op het gebied van financiële steun. Chirac zou zich volgens Rothschild bovenmatig interesseren voor de grondbeginselen van het Jodendom. Ook Israëlisch premier Ehud Olmert prees Chirac deze week tijdens zijn bezoek aan Frankrijk om zijn rol als ‘een van ‘s werelds grootste strijders tegen antisemitisme’.

In 2005, toen Chirac de Shoah Memorial inluidde, wees Rothschild op het hoge aantal Franse Joden dat de holocaust overleefde: tweederde van de Joodse gemeenschap ontkwam aan de verschrikkingen. "Er zijn meer rechtvaardigen erkend in Frankrijk dan in welk ander land dan ook", aldus Rothschild.

Eric de Rothschild is voorzitter van het Memorial du Martyr Juif Inconnu en van het Centre of Contemporary Jewish Documentation. Ook is hij president van twee belangrijke Joodse welzijnsorganisaties.

Advertentie (4)