Joodse topambtenaar ontslagen in Tsjechië

De Kafkaiaanse geest leeft voort in Praag. Tomas Jelinek, een senior adviseur van President Vaclav Havel, is gedwongen zijn ontslag te nemen wegens zijn rol als leider van de joodse gemeenschap. Jelinek was als econoom werkzaam op het presidentiele kantoor. De senior adviseur van de president moest opstappen omdat zijn benoeming als voorzitter van de joodse gemeente in april, zogenaamd niet verenigbaar was met zijn publieke functie.

Het gedwongen ontslag van Tomas Jelinek doet in veel opzichten denken aan de anonieme, sinistere verwikkelingen die synoniem zijn geworden met Kafka’s werk. Jelinek zou zijn functie moeten neerleggen omdat de joodse gemeente volgens de Tsjechische wet wordt aangemerkt als een bedrijf dat commerciële transacties verricht. Jelinek zei dat hij met tegenzin instemde om zijn contract te beëindigen om Havel problemen te besparen. Jelinek, die nu op full time basis zijn rol als voorzitter van de Praagse joodse gemeente zal vervullen, zei dat hij diep teleurgesteld was in de manier waarop Havel’s bureau met de zaak was omgegaan. "Ze waren duidelijk ongelukkig met mijn benoeming als voorzitter van de Praagse joodse gemeente, en ze hebben gezocht naar een reden waarom beide functies onverenigbaar zouden zijn". "Het lijkt op een gebeurtenis uit een roman van Franz Kafka, waarin een persoon niet weet wat de aanklacht is tot dat hij schuldig wordt bevonden. Ze hebben me niks verteld over de achtergronden van het ontslag, behalve dat het tegen de wet is". Het hoofd van de presidentiele staf, Ivo Mathe, zie dat het bureau een aantal advocaten had geraadpleegd in een poging om Jelinek voor zijn functie te behouden. "Ik heb maandenlang geprobeerd om een juridische mening te vinden die Jelinek´s positie ondersteunde, maar helaas was er unanimiteit over het feit dat hij zijn functie als adviseur moet neerleggen omdat hij voorzitter is van een commerciële onderneming", zei Mathe. Jelinek zei dat zijn eigen juridische adviseurs aangaven dat de Praagse joodse gemeente een non-profit organisatie is, en daarom voor de wet niet wordt aangemerkt als commerciële organisatie. Hij stelde dat zijn rol als voorzitter van de joodse gemeente veel gemeen had met zijn eerdere functie als voorzitter van het onroerend goed fonds van de joodse gemeente van 1998 tot 2001. ?Waarom is het nu een probleem terwijl er geen bezwaren waren tegen mijn rol in het onroerend goed fonds. Afgelopen week bedankte Havel Jelinek voor zijn inspanningen voor het presidentiele bureau de afgelopen vijf jaar. Volgens Jelinek was de president zich niet bewust van de omstandigheden rond zijn vertrek. Jelinek besloot zelf op te stappen om Havel zo niet te beschadigen. ?Ik wilde niet naar de rechter gaan, President Havel heeft altijd rekening gehouden met de positie van de joden in Tsjechië en was zeer behulpzaam in de strijd voor de restitutie van joodse bezittingen.?