Op zoek naar Dini

"Dinie heeft in de hongerwinter van 1944-1945 bij ons gewoond. Zij was een Amsterdams joods meisje, in 1944 ongeveer 17 jaar oud. Wij zouden zo graag vernemen of na alles wat zij heeft meegemaakt het leven voor haar toch nog goed is terechtgekomen." Het verhaal van de heer en mevrouw Graafstal.

Dinies diepste verlangen was om zodra het mogelijk was naar Israël te emigreren. Wij hebben al eens eerder getracht met haar in contact te komen, maar het is nooit gelukt. Wij zouden zo graag vernemen of ? wat wij altijd gehoopt hebben ? na alles wat zij heeft meegemaakt het leven voor haar toch nog goed is terechtgekomen. Zij was even vitaal en levensverlangend als Anne Frank (die wij alleen uit haar dagboek kennen).

Wij woonden in Amsterdam Oud-Zuid: Valeriusstraat 84 boven. Beneden woonden mijn ouders. Wij waren een jong gezin. Door de bemiddeling van de vrouwenarts mevrouw dr. Tideman (Vondelstraat te Amsterdam) kwam Dinie in de herfst van 1944 vanuit een ander onderduikadres naar ons. Veiligheidshalve werd van tijd tot tijd van adres gewisseld. In december 1944 werd ons zoontje geboren en Dinie hielp mee de baby verzorgen. Ze hield van het kindje en nam er maar node afscheid van toen zij weer verder trok. Nadat zij ongeveer een half jaar bij ons gewoond had vertrok zij omstreeks maart 1945 naar een ander onderduikadres, om veiligheidsredenen ons even onbekend als Dinies voorgaande gastadressen.

Enige jaren geleden ontmoette ik tijdens een herdenking te Groesbeek rabbijn J.S. Jacobs, voorzitter van het opperrabbinaat te Amsterdam. Die ontmoeting maakte alles weer bij ons wakker. Van hem vernam ik dat er in onze buurt een joodse opticien had gewoond. Dinie had ons verteld dat haar vader opticien was. Aan de vader van rabbijn Jacobs kwam de naam Dinie in dat verband niet onbekend voor. De rabbijn zond mij naamlijsten uit de gemeentelijke archiefdienst van Amsterdam. Lijsten uit het adresboek 1939-1940. Voor zover ik kan nagaan heeft er een opticien gewoond, genaamd Querido, in de Willemsparkweg 13. Voorts wijst rabbijn Jacobs op de familie Hammelburg, opticien wonende Noorder Amstellaan 121.

Wij weten niet of die namen werkelijk houvast bieden. Als Dinie nog in leven is zullen de herinneringen het moeten doen. Mogelijk ook hebben lezers haar ontmoet of hebben zij weet van haar. Wij hopen dat zij nog in leven is en in Israël gelukkig is geworden.

Met grote dank voor uw welwillende aandacht,
Mede namens mijn vrouw Anna,
Ds C.M. Graafstal

Advertentie (4)