Perscommuniqué: Begeleidingscommissie ‘Wezenonderzoek’ geïnstalleerd

Op 6 juli 2006 hebben de stichting Samenwerkingsverband-JMW, Joods Maatschappelijk Werk (JMW), het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) en de Stichting (Israël) Nederlandse-Joodse Oorlogswezen in Israël (SINJOI), gezamenlijk de onafhankelijke Begeleidingscommissie voor het onderzoek naar het ‘Vermogensbeheer van minderjarige Joodse oorlogswezen door Joodse voogdij-instellingen’ geïnstalleerd.

De Begeleidingscommissie is verantwoordelijk voor de onafhankelijkheid van het onderzoek en de wetenschappelijke kwaliteit van het Eindrapport. In de Begeleidingscommissie hebben zitting genomen:

  • Drs. A.J. (Ton) van Gils, oud-directeur van de Pensioen- en UitkeringsRaad (PUR), uitvoeringsorgaan voor de wetten van oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers
  • Drs. C.J. (Christiaan) Ruppert, projectdirecteur bij het Ministerie van Financiën en in de periode 1997-2001 projectleider Tegoeden WO II bij het Ministerie van Financiën.
  • Drs. E. (Ed) van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam, lid van de Eerste Kamer van de Staten-Generaal

De Begeleidingscommissie is akkoord gegaan met de door JMW, Samenwerkingsverband-JMW, VBV en SINJOI voorbereide Onderzoeksopzet en zal op korte termijn de samenstelling van het onderzoeksteam vaststellen.
De Begeleidingscommissie verwacht dat het eindrapport binnen 2 jaar door het onderzoeksteam zal worden opgeleverd.

Met de installatie van de Begeleidingscommissie beëindigen het Samenwerkingsverband-JMW, JMW, het VBV en SINJOI hun voorbereidende werkzaamheden aan het Wezenonderzoek.

Toelichting:
In de afgelopen twee jaar zijn er ernstige beschuldigingen geuit over het vermogensbeheer van Joodse oorlogswezen ten aanzien van de Joodse voogdij-instellingen in de jaren 1945-1966.
JMW en de stichting Samenwerkingsverband-JMW (beheerder van de vermogens van de voormalige Joodse voogdij-instellingen) hebben overleg gevoerd met organisaties in Nederland en Israël die de belangen van Joodse oorlogswezen behartigen. De genoemde partijen hebben gezamenlijk een aantal uitgangspunten voor een onafhankelijk onderzoek naar het vermogensbeheer vastgesteld. Op basis van deze uitgangspunten zal een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd.

Joods Maatschappelijk Werk (JMW)
Stichting Samenwerkingsverband-JMW
Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV)
Stichting (Israël) Nederlandse-Joodse Oorlogswezen in Israël (SINJOI)

Amsterdam, 6 juli 2006

Advertentie (4)