Rondleiding en tentoonstelling in Zwolse synagoge

In de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat (nabij het postkantoor) wordt weer een rondleiding gegeven op zondag 6 augustus 2006. Tegelijkertijd is de tentoonstelling over joods leven in en om Zwolle ook weer geopend voor publiek.


De tentoonstelling laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagoges die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap.

De synagoge werd in 1899 gebouwd om de grote joodse gemeenschap van Zwolle een religieus onderdak te kunnen bieden. Voor die tijd was de synagoge gevestigd in de Librije aan het Broerenkerkplein, waar tegenwoordig het vermaarde restaurant van Jonnie Boer is gevestigd.

De nieuwe synagoge werd door architect F.C. Koch gebouwd in de eclectische stijl. Na de Tweede Wereldoorlog was de synagoge veel te groot voor de kleine joodse gemeenschap. Het gebouw is grondig gerestaureerd en doet nog steeds dienst als synagoge, maar ook als cursusruimte, cultureel centrum en het biedt ruimte aan een tentoonstelling.

De tentoonstelling is geopend van 13.30 – 16.00 uur. De rondleiding begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 2,50 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen. Voor de allerkleinsten (t/m 5 jaar) is het gratis.