Symbiosis and AmbivalencePoles and Jews in a Small Galician Town

Een Onderzoek naar de ?Jedwabne moorden?, de moord op de joodse bevolking van deze stad door haar Poolse buren in 1941.

In het voetspoor van Jan Gross? controversiële studie over de zogenaamde ?Jedwabne moorden?, de moord op de joodse bevolking van deze stad door haar Poolse buren in 1941, wordt in Symbiosis and Ambivalence het onderzoek naar de zwarte bladzijden uit de Poolse nationale geschiedenis voortgezet.Beginnend en eindigend met het Poolse antisemitisme en de Holocaust, legt deze gedetailleerde studie van Jasliska, een stadje in het zuidoosten van Polen, een patroon van Pools-joodse afhankelijkheid bloot dat aanleiding geeft tot een veel gecompliceerder beeld van de Pools-joodse relaties dan de gangbare notie van wijdverspreid Pools antisemitisme.?Lehmann gives a highly nuanced picture of the hostile coexistence, interdependence and patron-client relationships which prevailed in the town. Her work, in particular, her discussion of the way the small wealthy Jewish elite provided for its Polish clients, breaks new ground and makes this an important and significant study.? ?Antony Polonsky, Brandeis UniversityRosa Lehmann, auteur van dit boek, deed onderzoek naar de Pools-joodse en Pools-Oekraïnse relaties in Polen als promovenda aan de Amsterdamse School voor Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek. Zij is nu werkzaam aan het Menasseh ben Israël Instituut in Amsterdam, waar zij meewerkt aan een biografisch woordenboek van het twintigste-eeuwse Nederlandse jodendom.Prijs ±: Hardback ? 86.00 Paperback ?32.00ISBN: Hardback 1-57181-794-8 Paperback 1-57181-505-8Omvang: 288 pages, 4 figures, 7 tables, 5 maps, bibliog., index