Yitzhak Rabin herdacht

In Israël wordt vandaag de moord op Yitzhak Rabin uitgebreid herdacht. Rabin werd zes jaar geleden (joodse jaartelling) door Jigal Amir tijdens een vredesdemonstratie om het leven gebracht.

De Israëlsiche president Katsav riep de sterk verdeelde Israëlische samenleving tijdens een herdenkingsbijeenkomst tot nationale verzoening. "Israël staat voor moeilijke opgaven, die slechts op democratische wijze kunnen worden opgelost". Katsav waarschuwende politieke vertegenwoordigers voor verdere polarisatie in de Israëlische samenleving. "Wij kennen geen verraders (linkse Israëliers ) en ook geen vredesmoordenaars (rechtse Israëliers)". Ariel Sharon gaf aan Rabin te missen. "De doelen waren ondanks ons verschil in inzichten gelijk: veiligheid en vrede voor Israël en het joodse volk. Meer dan 100 jaar zijn er voorbij, maar ons doel lijkt nog ver weg en vaag".