Antisemitisme neemt toe

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ontvangt de laatste weken aanzienlijk meer klachten over bedreigingen. Haat tegen Joden in Nederland neemt toe. “Het lijkt erop dat het conflict tussen Israël en Hezbollah terugslaat op de Joodse gemeenschap in Nederland” aldus CIDI-woordvoerder Nathan Bouscher.


Twee organisatoren van de manifestatie ‘Tegen terreur, voor een veilig Israël’ die vorige week in Amsterdam werd gehouden, zijn inmiddels met de dood bedreigd en hebben aangifte gedaan. Zij werden gebeld en hoorden op hun voicemail berichten als ‘Zionisme is moord’ en ‘Sterf vuile fascisten’. Eén van de twee is ook bedreigd op straat, vermoedelijk door dezelfde dader.

Het CIDI ontvangt sinds drie weken dagelijks tientallen e-mails met klachten over antisemitisme en ook directe bedreigingen. “Kritiek op Israël is gerechtvaardigd en is zeker geen antisemitisme. Toch zijn er mensen die overduidelijk een grens overschrijden”, zegt Bouscher.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen vindt dat ‘de overheid het toenemend antisemitisme daadkrachtig moet bestrijden.’ “Wie denkt dat antisemitisme met de ondergang van het nazisme is verdwenen, miskent de feiten. Nederlandse overheden zijn vaak verwijtbaar naïef en laks.”

Twee voorbeelden van mails die het CIDI ontving: “Want je staat er met je grote jodenneus bovenop. Als ik net zo gek was als jou had ik je al 1000 keer een kogel door je kop gejaagd.” “Ze moesten Tel Aviv plat gooien en zo veel mogelijk joden om zeep helpen koekje van eigen deeg. Stelletje moordenaars!!!!!!”

Onlangs meldde een medewerker van CIDI dat het aantal antisemitische incidenten tussen januari 2005 en mei 2006 juist was afgenomen. “Bij ieder conflict waar Israël bij betrokken is merk je reactie in Nederland, daar kun je de klok op gelijk zetten”, aldus Bousscher.

Bron: CIDI/ Metro 03-08