Israëlische journalist Gideon Levi in Nederland

Zondag 20 mei sprak Ha’aretz-journalist Gideon Levi in Amsterdam. Levi vindt dat Israël de nederzettingenpolitiek onmiddellijk moet stopzetten. Joods.nl geeft zijn visie weer.

Gideon Levi is van mening dat Israël moet beseffen dat een land als bezettende macht geen democratie kan blijven. Volgens hem zal Israël een keuze moeten moeten maken. Tussen de gevaren en consessies die gepaard gaan met vrede aan de ene kant en verloedering van de Israëlische democratie, normen en waarden aan de andere. Verloedering is volgens hem namelijk het gevolg van het bezetten van een land. Gideon Levi wil mensen ervan doordringen dat Israël niet zo heilig is als het zich altijd heeft geprofileerd. Hij keurt het Palestijnse geweld niet goed, maar begrijpt hun woede. Ter illustratie vertelde Levi het verhaal dat een Palestijn ooit met hem deelde. De bezette gebieden zijn net als een gevangenis, zei deze man. 97 procent is voor de gevangen en drie procent voor de bewakers. Die 97 procent lijkt veel, maar zonder de vrijheid om van plaats naar plaats, van cel naar cel, te gaan, voelt men zich als een gevangene in eigen huis. De drie procent van de bewakers is veel meer waard. De constante controles en beperkingen overheersen het leven.OnrechtDe Palestijnen is in 1948 onrecht aangedaan, meent de eigenzinnige journalist. De Palestijnen hebben immers nooit om de komst van de joden gevraagd. Israël moet hiervoor begrip hebben. Levi vindt dat de Palestijnen niet blijvend de dupe moeten zijn van fouten die beide partijen in het verleden hebben gemaakt (bijvoorbeeld tijdens de zesdaagse oorlog in 1967). Alle nederzettingen moeten worden ontruimd om een oprecht vredesgebaar te maken.Op het probleem van de Palestijnse vluchtelingen had Levi geen echt antwoord. Volgens hem zou slechts een beperkt aantal vluchtelingen daadwerkelijk willen terugkeren. De meeste mensen zouden tevreden zijn met een vergoeding en hun bestaan in Palestina of andere landen verder opbouwen.De taal van het geweldGideon Levi meent dat Israël uiteindelijk voor het Palestijnse geweld zal zwichten. Dit thema komt in Levi’s artikelen regelmatig aan de orde. Voor 1973 had Sadat een vredesvoorstel waarop Israël niet wilde ingaan. Pas na de bloedige Jom Kipoer-oorlog was men bereid to consessies. Hetzelfde verhaal geldt min of meer voor Libanon. Levi voorspelt dat men in Israël weer eerder geneigd is vrede te sluiten, als er veel bloed vloeit. Kortom: Israël is langzamerhand de taal van het geweld gaan spreken.BedreigingenLevi’s uitlatingen vallen niet bij iedere Israëli in goede aarde. Zijn "tegenstanders" vinden dat hij Israël schade berokkent door zich zo kritisch uit te laten. Anderen zijn het inhoudelijk niet met hem eens. Op de bijeenkomst in Amsterdam vertelde Levi dat het gevolg is dat hij in toenemende mate persoonlijk wordt bedreigd en beledigd. Hij is wel eens aangekondigd als "de enige jood die spijt heeft dat zijn moeder niet Arabisch is". De Israëlische regering heeft officieel afstand genomen van zijn lezingen. Bij officiële gelegenheden mag hij alleen spreken als hij van tevoren zijn lezing kenbaar maakt. De hoofdredacteur van Haaretz heeft over hem gezegd: "De enige reden dat ik Gideon Levi in mijn krant laat schrijven is omdat ik dan zeker weet dat ik na mijn dood naar naar de hemel mag," aldus Levi zelf.Geen uitweg meerAanhangers van Een Ander Joods Geluid beloonden Levi’s betoog met een staande ovatie. Een Ander Joods Geluid vindt dat joden veel kritischer moeten zijn ten opzichte van Israël en Levi’s betoog past uitstekend binnen hun doelstellingen. Levi’s visie is geen gangbare in het Israël van vandaag. Veel Israëli’s die altijd in vrede geloofden, menen dat de Palestijnen helemaal geen vrede willen. Elke aanslag bevestigt dit beeld. Een uitweg uit de spiraal van geweld zien velen niet meer.Voor meer informatie over Een Ander Joods Geluid kunt u de volgende artikelen lezen, die op joods.nl verschenen:Symposium een