Synagoge Oslo beschoten

De Noorse politie heeft de beveiliging van Joodse gebouwen aangescherpt nadat onbekenden zondagochtend vanuit een rijdende auto schoten hadden gelost op de gevel van de Centrale Synagoge in Oslo. Ook bij de Israëlische ambassade in de Noorse hoofdstad is de beveiliging in verhoogde staat van paraatheid.

Het gebouw raakte behoorlijk beschadigd, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De daders zijn nog voortvluchtig.

Opperrabbijn Joav Melchior reageerde geschokt op het incident. "Een dergelijke ernstige aanslag heeft nog nooit plaatsgehad in Noorwegen, en we nemen het gebeurde dan ook zeer serieus." Helemaal onverwacht was de schietpartij niet: "Sinds het begin van de oorlog tegen Hezbollah is het aantal anti-joodse incidenten sterk toegenomen, en de kranten staan vol antisemitisch gebral. Wij moeten hope dat de regering maatregelen zal nemen", aldus Melchior.

Het is niet de eerste keer dat de Oslo’se synagoge doelwit is van een antisemitische actie. Eind juli deed een onbekende zijn behoefte op de treden voor de ingang van het gebouw en gooide twee ruiten in. Het incident werd door de beveiligingscamera’s van de synagoge vastgelegd. De gefilmde persoon werd later herkend als een van de Noorse deelnemers aan een anti-Israëlische demonstratie die enkele uren eerder had plaatsgevonden bij de Amerikaanse en Israëlische ambassades in Oslo.

Update 20 september: op 19 september zijn vier mannen gearresteerd. Onder hen een 29-jarige man met en Pakistaanse achtergrond. De man, die al enige malen eerder was opgepakt voor verschillende misdadige activiteiten, wordt verdacht van banden met de criminele ‘A-gang’. Deze onderwereldclub heeft nauwe contacten met een groot Maroikkaans-Nederlands smokkelnetwerk.

Advertentie (4)