Gilad Shalit wellicht spoedig vrij

De Saudi-Arabische krant Okaz meldt dat de gekidnapte Israëlische korporaal Gilad Shalit op korte termijn zal worden uitgewisseld tegen 740 Palestijnse gevangenen. Israëlische bronnen zeggen ‘niets te weten van zo’n uitwisseling. Er moet nog heel wat worden uitonderhandeld.’

Shalit werd op 29 juni jl. door leden van de militante Hamas nabij de grens met de Gazastrook gekidnapt. Bij die actie werden twee Israëlische militairen gedood en raakte Shalit gewond.

Volgens Okaz zijn in de Jordaanse hoofdstad Amman geheime besprekingen gevoerd tussen Israëlische, Egyptische en Palestijnse regeringsvertegenwoordigers. Voorafgaand aan de vrijlating van Shalit zouden de door Israël gevangen gehouden Hamas-ministers op vrije voeten moeten worden gesteld. Shalit zou al op zondag 17 september aan de Egyptische autoriteiten worden overgedragen en vandaar naar Israël kunnen terugkeren. Volgens de Palestijnse krant Al-Ayyam heeft Egypte een brief van Shalit ter hand gesteld aan de vader van de soldaat.

De 740 Palestijnen in Israëlische gevangenschap zou vervolgens gefaseerd vrijgelaten worden. De eerste fase, die nog voor het einde van deze maand zijn beslag zou moeten krijgen, betreft minderjarigen en vrouwen. Direct na de kidnapping van Shalit zei Hamas geen enkele informatie te zullen vrijgeven over de gevangen militair zolang deze groep, ca. 550 personen groot, niet zouden worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.
Een ander moment zou de vorming van een nieuwe Palestijne coalitieregering kunnen zijn. Een maand later komten de resterende gevangene op vrije voeten.

Het bezoek van de Palestijnse president Abbas aan Amman, jl. dinsdag, was volgens een officiële lezing bedoeld om de situatie in de Palestijnse gebieden met koning Abdullah II te bespreken. Maar Okaz meent zeker te weten dat Abbas in Jordanië was om de besprekingen over de vrijlating van Shalit met het hoofd van de Egyptische veiligheidsdienst Omar Suleiman en diens Israëlische ambtgenoot Yuval Diskin af te ronden.

Op 15 september vertelde de Egyptische ambassadeur in Gaza, Ashraf Akel, aan jornalisten dat ‘binnenkort goed nieuws te verwachten is over de vrijlating van de gekidnapte Israëlische soldaat’, maar hij gaf geen nadere informatie.

Advertentie (4)