De Winter rekent op Joodse steun

Zondag ging België naar de stembus. Een derde van de Antwerpenaren heeft gestemd op het extreem-rechtse Vlaams Belang. Voorman Filip Dewinter gaat uit van een aanzienlijke Joodse aanhang. Bestaat die aanhang werkelijk en is die logisch?

Afgelopen week verklaarde Dewinter in de Belgische media: "Ik ben er zeker van dat tenminste een derde van de Joodse burgers op mij zal stemmen. De Joden zijn onze broeders in de strijd tegen de extremistische Islam in Antwerpen. De Joden maken deel uit van de Europese cultuur; moslims daarentegen doen dat niet. Joden en Vlamingen hebben een gezamenlijk belang bij de strijd tegen Islam in Europa." In Antwerpen wonen 20.000 Joden, waarvan 4.000 ultra-orthodox.

Professor Marc Swyngedouw van de Univeristeit van Leuven analyseert de verwachte steun voor Vlaams Belang. Hij concludeert dat steun voor de partij vooral voorkomt in de lage socio-economische klasse en onder jongeren. Volgens Swyngedouw bestaat er binnen de Joodse gemeenschap steun voor Dewinter, maar hoeveel steun precies kan hij niet zeggen. Bij een onderzoek van Haaretz gaf niemand uit de Joodse gemeenschap aan op het Vlaams Belang te willen stemmen.

Assaf Uni vraagt zich in een artikel in bovengenoemde krant dan ook af hoe logisch Joodse steun zou zijn voor een partij waarvan de grondleggers collaboreerden met de nazi’s. Louis Davids, redacteur van een Joods weekblad, zegt dat er wel degelijk steun voor Dewinter bestaat binnen de orthodox-Joodse gemeenschap: "Hij boort problemen aan die voor hen relevant zijn en is een enthousiast supporter van Israël." Volgens Claude Marinower, kandidaat voor de VLD (Vlaamse Liberalen en Democraten) en zelf Joods, stemt een kleine Joodse minderheid op Dewinter omdat ze de laatste jaren te lijden hebben gehad onder moslims. De opvatting ‘De vijand van mijn vijand is mijn vriend’, lijkt hier het uitganspunt te zijn.

Advertentie (4)