Nigella Lawson’s Joodse ‘roots’

In het BBC-televisieprogramma Who do you think you are kregen bekende Britten de gelegenheid voor het oog van de camera hun voorouders te traceren. Laatste in de huidige reeks is de ook in Nederland zeer geliefde tv-kok Nigella Lawson. Op zoek naar haar familiegeschiedenis kwam ze o.m. terecht in Amsterdam. Daar deed ze een wonderlijke ontdekking.

Uitzending:
woensdag 11 oktober
BBC 1
22.00-23.00 uur

Nigella Lawson wist wel dat haar verre voorouders van buiten Groot-Brittanië moesten komen, misschien wel uit Spanje of Portugal, en die exotische touch spraak haar wel aan. Anderszijds, zo zegt ze op de website van de BBC, aarzelde ze om te diep in het verleden te duiken, uit angst om er helemaal door te worden geabsorbeerd. "Twintig jaar geleden interesseerde het me niets, als je jong bent ben je wie je op dat moment ben. Maar als je kinderen krijgt ga je inzien dat jij, en zij dus ook, onderdeel vormen van een groter geheel."

Lawson’s moeder, Vanessa Salmon, was erfgename van het florerende catering-bedrijf Lyons, een begrip in Engeland. Lyons werd gerund door de families Salmon en Gluckstein. De families waren begonnen als handelsreizigers in tabak, en dankzij verstandig financieel beheer slaagden zij erin om weg te komen uit de armoedige leefomstandigheden in het voornamelijk door Joden bewoonde oostelijk deel van Londen.

Lawson’s onderzoek bracht haar ook naar Amsterdam, waar ze kennismaakte met de geschiedenis van Joods Amsterdam en ontdekte hoe haar voorouders in Engeland terecht kwamen.

Lees meer: www.bbc.co.uk

Advertentie (4)