Israël krijgt Patriot-raketten uit Duitsland

Duitsland heeft woensdag 128 Patriot-raketten naar Israël verscheept. Het wapentuig wordt ‘in bruikleen’ gegeven om het land tegen een mogelijke aanval vanuit Irak te kunnen beschermen.

De Patriots zijn een aanvulling op het al bestaande Israëlische arsenaal aan raketten van Amerikaanse makelij.Patriot-raketten, uiterst wendbare, 40 cm dikke projectielen met een lengte van ruim 5 meter, kunnen raketten nog voor zij hun doel bereiken in de lucht onschadelijk maken.Het transport omvat ook 16 lanceerinstallaties en 6 mobiele units voor het verplaatsen van de lanceerinstallaties, stroomgeneratoren, radar- en andere bijbehorende technische apparatuur.Het Duitse Ministerie van Defensie benadrukt dat Patriot raketten uitsluitend voor verdedigingsdoeleinden geschikt zijn en niet kunnen worden gebruikt tegen burgerdoelen op de grond. Een mogelijke leverantie aan Israël van wapensystemen die tegen de Palestijnen zouden kunnen worden ingezet stuitte in Duitsland op felle kritiek.