Kleitablet wijst op bestaan van Salomo’s heiligdom op Tempelberg

Israëlische geologen zeggen dat met de vondst van een kleitablet in Jeruzalem het sluitende bewijs geleverd is dat tempel van koning Salomo op de Tempelberg heeft gestaan.

De vondst van het zwartgeblakerde zandstenen tablet werd gedaan tijdens renovatiewerkzaamheden in het Arabische gedeelte van de Tempelberg.Het tablet, dat volgens de geologen ca. 2800 jaar oud is, bevat 15 regels inscripties waarin plannen voor herstelwerkzaamheden aande tempel van koning Salomo worden beschreven. Hiermee zou voor het eerst onomstotelijk bewijs geleverd zijn dat bijbelse beschrijvingen van de tempel op waarheid berusten.De eerste Tempel werd 400 jaar na de bouw in 586 BC door de Babyloniërs verwoest.Volgens Shimon Ilani van het Israëlisch Geologisch Instituut bestaat er geen enkele twijfel aan de echtheid van het tablet, meldde het dagblad Ha’aretz van maandag 13 januari.De tekst, die sterke gelijkenis vertoont met een tekst uit het tweede boek Koningen (12:1-6, 11-17), heeft betreking op koning Joas, die zijn rpiesters zegt "heilig geld" te nemen, "om platte stenen en hout en koper en werkkrachten te kopen om de taak met geloof ten uitvoer te brengen." Het slot van de tekst zegt dat "de Heer Zijn volk met zijn zegen zal beschermen als het werk naar behoren is voltooid."Bij de onderhandelingen over de oude stad van Jeruzalem in 2000 werden de Israëlische claims op de Tempelberg (Haram al-Sharif) door de Palestijnen van de hand gewezen, omdat nooit aangetoond was dat er ooit een Joods eigendom had gestaan. De huidige vondst wordt niet als bewijs geaccepteerd omdat, naar zeggen van de Islamic Trust, het tablet helemaal niet op de Tempelberg zou zijn gevonden.Authenticiteit van de vondst kan echter (nog) niet met 100% zekerheid worden gegarandeerd, staat te lezen in een artikel op www.msnb.com.